Wyznacz wzor funkcji liniowej fm ktora dla kazdej liczby rzeczywistej x spelnia
Estrella: Wyznacz wzor funkcji liniowej fm ktora dla kazdej liczby rzeczywistej x spelnia warunek:
a) f(x+1) = 2x − 3
b) f(−x+ 3) =x+5
O co tu chodzi? Pomoze mi ktos?
1 gru 22:35
Estrella: *Wyznacz wzor funkcji liniowej f, ktora dla kazdej liczby rzeczywistej x spelnia warunek:
1 gru 22:36
Estrella: ?
1 gru 22:37
MQ: Funkcja liniowa, to f(x)=ax+b
Podstawiasz, za x za pierwszym razem x+1, a zadrugim razem −x+3.
Dostajesz dwa równania na dwie niewiadome a i b.
1 gru 22:39
Wazyl: f(x+1)=2x−3
f(x)=2(x−1)−3
Drugie analogicznie.
1 gru 22:40
Estrella: zrobilam tak i mi zle wyszlo
1 gru 22:41
MQ: No to pokaż, jak liczyłaś.
1 gru 22:42
Estrella: w a) powinno wyjsc y=2x−5
1 gru 22:42
Wazyl: Jeżeli masz f od x+1 to podstaw z x "x−1". Otrzymasz f(x−1+1)=....
1 gru 22:43
Estrella: f(x+1)=2(x−1)−3=2x+2−3=2x−1
1 gru 22:43
Estrella: ale dlaczego?
1 gru 22:43
Wazyl: znaki
1 gru 22:43
Estrella: dlaczego akurat "x−1"?
1 gru 22:44
Estrella: bo sugerowalam si eteraz twoim Wazyl, ale tak to podstawialam x+1
1 gru 22:44
Estrella: i nwm dlaczego mam podstawiac x−1
1 gru 22:45
Wazyl: Żeby doprowadzić do f(x). Bo taką masz policzyć.
1 gru 22:46
Estrella: 
?
1 gru 22:46
Estrella: aha, czyli taka jest zasada?
1 gru 22:46
Estrella: 
1 gru 22:46
Wazyl: W drugim co podstawisz za x żeby doprowadzić do f(x)?
1 gru 22:47
Wazyl: Takie masz polecenia. Znaleźć f(x). Jeżeli miałabyś wyznaczyć f(x+10) to z x wstawiłabyć x+9.
1 gru 22:48
Estrella: czyli w drugim podstawiam x−3 ?
1 gru 22:48
Estrella: nie rozumiem
1 gru 22:49
Wazyl: Wstaw: Wyjdzie f(−(x−3)+3) czyli ....
1 gru 22:50
Estrella: f(−x+3+3)=f(−x+6)
1 gru 22:51
Estrella: bzdura
1 gru 22:51
Wazyl: Jak chcesz to zrozumieć możesz zawsze wyobrażać sobie równanie :
−a+3=x
−a=x−3
a=−x+3
Pewnie spytasz dlaczego tam jest "a" a nie "x". Żebyś się nie pomyliła. Musisz coś wstawić za
to "a" żeby funkcja wyglądała f(x). Rozumiesz?
1 gru 22:52
Estrella: nie bardzo
1 gru 22:53
Estrella: czyli jak ma wygladac ten przyklad w koncu?
1 gru 22:54
Estrella: f(−x+3)=x+5
1 gru 22:54
Estrella: jak jestem chyba na to zatepa i tyle
1 gru 22:55
Estrella: 
1 gru 22:56
Wazyl: Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem o 22:52. Tam masz odpowiedź. Jeszcze raz. Wstawiasz coś
za "x" podenego w f którą masz na początku by otrzymac prostą formę f(x). Rozumiesz? Coś odjąć
coś pomnoiżyć itd. Każdy przykład jest inny.
f(x−3). => a−3=x a=x+3
f(100−x) => 100−a=x a=100−x
itd.
1 gru 22:57
Wazyl: Po co wyznaczamy nasze "a"? Żeby podstawić do funkcji za "x".
1 gru 22:58
Wazyl: f(−x+3)=x+5
−a+3=x
−a=x−3
a=−x+3
f(x)=(−x+3)+5
1 gru 23:00
Estrella: czyli f(−x+3)= x+5
to bd tak:
−a + 3 = x
a= 3 − x
1 gru 23:00
Wazyl: Super
1 gru 23:01
Wazyl: Pamiętaj że "a" to jest zmienna wprowadzona tylko na Twoje potrzeby. To jest to co musisz
wstawić za "x".
1 gru 23:01
Eta:
a) f(x+1)= 2x−3 =2(x+1)−5 to f(x)= 2x−5
b) f(−x+3)= x+5 = −(−x+3)+8 to f(x)= − x+8
1 gru 23:02
Estrella: ok, dzieki za pomoc

chyba ogarnelam
1 gru 23:04
Estrella: Wazyl
1 gru 23:04
Wazyl: Dzięki
ETA . Zepsułaś 30 min mojej pracy
1 gru 23:05
Wazyl: Prosżę bardzo. Dobranoc
1 gru 23:05
Eta:
Sorry

ale napisałam już po skończonej Twojej lekcji
Po prostu podałam inny sposób rozwiązania ( czekałam z nim,aż skończycie nauczanie)
zatem niczego Ci nie "popsułam"
1 gru 23:08
Wazyl: przecież żartowałem
1 gru 23:21
Eta:
1 gru 23:35