POCHODNE ASYMPTOTY
oskar: Mam funkcję y=2x+arctg[(1/2)*x] i mam znaleźć asymptoty. Dziedziną jest zbiór liczb R czyli
asyptot pionowych nie ma, a licząc poziome dochodzę do granicy lim dążącym do +−
nieskończoności arctg[(1/2)*x] i muszę to rozbić na 2 przypadki, jak x dąży do +
nieskończoności i jak dąży do −. Jak dąży do + nieskończoności to wychodzi mi pi/2, jak do −
nieskończoności to wychodzi −pi/2 czyli dla x dążącego do nieskończoności mamy asymptotę
ukośną y=2x+(pi/2) (y=ax+b obliczylem a i wyszlo 2, ale tutaj wiem, ze bledu nie mam, wiec
nie zamiescilem tu rozwiazan do a), a dla x dążącego do − nieskończoności mamy asyptotę ukośną
y=2x−(pi/2)... Proszę znaleźć błąd i krótko wytłumaczyć dlaczego jest tak, a nie inaczej,
ponieważ w odpowiedziach mam na odwrót, tzn. przy x dążącym do nieskończoności jest asymptota
ukośna y=2x−(pi/2), a przy x dążącym do − nieskończoności asymptota ukośna y=2x+(pi/2). Z góry
dziękuję.
2 gru 16:07
oskar: Pomocy
2 gru 16:12
oskar: No kurde, znowu nocka nad jednym zadaniem bedzie, bo rozkminic trzeba, a tu jeszcze 100 innych
zadan czeka do zrobienia na jutro
2 gru 16:23
oskar: Ide pobiegać, moze jak wroce to bede komus wdzieczny za wytlumaczenie
2 gru 16:24
oskar: :(
2 gru 18:13