Punkty K,L,M,N są środkami boków prostokąta ABCD, którego przekątna ma długość 1
kamczatka: Punkty K,L,M,N są środkami boków prostokąta ABCD, którego przekątna ma długość 12. Obwód
czworokąta KLMN jest równy: ?
Pole dam radę z tego obliczyć ale jak wyliczyc obwód ?
1 gru 17:59
-:):

... zauważ, że a
2+b
2=144
szukany x
2=a
2/4+b
2/4
1 gru 18:07
-:):
... drugi sposób ... prostszy ... z podobieństwa i skali podobieństwa
1 gru 18:08
kamczatka: ale jak to teraz wyliczyć jak nie ma podanych długości boków ? a2+b2=144
1 gru 22:05
1 gru 23:37
kamczatka: | | 1 | |
x=6 i co teraz ? i skąd te |
| ? |
| | 4 | |
2 gru 16:38
Mila:
Odcinek łączący środki boków Δ jest równoległy do boku trzeciego i równy jego połowie.
Zielony czworokąt to romb.
OBw.=4*6=24
2 gru 16:44
kamczatka: ok dzięki
2 gru 16:50
kamczatka: | | 1 | |
a w tym 1 rozwiązaniu to skąd te |
| ? |
| | 4 | |
2 gru 16:55
Bizon:
| | a2 | | b2 | | 1 | |
skoro |
| + |
| =x2 |
| (a2+b2)=x2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2 gru 16:58