Liczby
Radek:
Każda z 5 początkowych cyfr liczby sześciocyfrowej podzielna przez 7 jest równa a, zaś cyfra
jedności równa jest b i b≠a Jaki warunek spełniają cyfry a i b ? Odpowiedź uzasadnij ?
Proszę o wytłumaczenie
1 gru 20:30
Radek: ?
1 gru 20:51
Radek: ?
1 gru 21:31
1 gru 21:51
Radek:
1 gru 21:52
Piotr 10: Różnią się o 7 ( chyba)
1 gru 21:52
Radek:
Piotr bez wskazówek proszę !
1 gru 21:55
Radek:
|a−b|=7 ?
1 gru 21:58
Eta:
222 229 , 111 118, 888 881, 999 992,.........

dla
Piotra
1 gru 21:59
Piotr 10: Eta dobrze strzeliłem
1 gru 22:01
Radek:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu i ilorazu jest
równa 185.
jak dalej to rozpisać ?
xy
2+x=185y
1 gru 22:01
Radek: ?
1 gru 22:06
Piotr 10: Dobrze przepisane wszystko

? Chodzi o treść
1 gru 22:12
Eta:
Skoro x, y ∊C+
to y jest dzielnikiem x , zatem x= k*y , k∊C
ky
2+k= 185= 5*37
k(y
2+1)= 5*37 teraz dokończ .....
1 gru 22:12
Radek:
Piotr tak

a czemu to 185 zostało rozpisane ?
1 gru 22:15
Piotr 10: Bo to są liczby pierwsze i teraz będzie Ci łatwo lewą stronę rozpisać na przypadki
1 gru 22:21
Eta:
Teraz rozwiązujesz w liczbach całkowitych nieujemnych
to: k= 5 lub k= 37 lub k=1 lub k= 185
y2+1=37 y2+1= 5 y2+1=185 y2+1=1
dokończ .......... i pamiętaj jeszcze podać "x"
x= k*y=........
1 gru 22:24
Radek:
y2+1=37
y2=36
y=6 lub y=−6
y=2 lub y=−2
1 gru 22:27
Eta:
To nie wszystko! .... myśl troszkę

dla y= 2 i k=37 ⇒ x= ky= 74 i masz pierwszą parę [C( 74,2)]]
| | 74 | |
spr. 74*2+ |
| = ..... = 185 , czyli ok |
| | 2 | |
dalej........ już licz samodzielnie !
1 gru 22:32
Eta:
miało być: parę (74,2)
1 gru 22:33
Radek:
(30,6) (74,2)
1 gru 22:35
Eta:
1 gru 22:39
Radek:
A jak ma Pani jeszcze chwilkę czasu to proszę pomóc

wykorzystując równość
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| oblicz sumę |
| n(n+1) | | n | | n+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | |
1 gru 22:43
Eta:
Gdyby w treści było : "wszystkie całkowite"
to należałoby jeszcze podać pary (−30,−6), (−74, −2)
i trzeba podać założenie , y≠0
1 gru 22:43
Eta:
ok

( zadanie ...... dla przedszkolaków
1 gru 22:44
Eta:
No to teraz rozwiąż nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| >0 |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | |
1 gru 22:47
Radek:
A tutaj już problem na poziomie gimnazjum
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +U{12*13}+...+ |
| |
| 10*11 | | 11*12 | | 99*100 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| −U{13}+...+ |
| − |
| |
| 10 | | 11 | | 11 | | 12 | | 12 | | 99 | | 100 | |
1 gru 22:47
Eta:
1 gru 22:52
Radek:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| >0 |
| x | | x+1 | | x+1 | | x+2 | | x+2 | | x+3 | |
3x(x+3)>0
x∊(−
∞,−3)suma(0,
∞) ?
1 gru 22:53
Saizou : Eto mam fajne zadanko dla Radka dopilnujesz żeby je zrobił?
Liczba naturalna n podzielna przez 4 ma dokładnie 5 mniejszych od siebie dzielników, których
suma równa się tej liczbie. Wyznacz liczbę n.
1 gru 23:01
Eta:
@
Radka .......... a gdzie założenia! ?
1 gru 23:04
Radek: x#0 x#−1 x#−2 x#−3
1 gru 23:07
bezendu: 28
1 gru 23:20
Saizou : tak bezendu
1 gru 23:22
bezendu: Liczba doskonał

jeśli dobrze myślę?
1 gru 23:23
Piotr 10: Yhym
1 gru 23:24
bezendu:
4p {1,2,4,p,2p}
4p=7+3p
p=7
1,2,4,7,14
1+2+4+7+14=28
przepraszam wiem, że nie do mnie

dobranoc
1 gru 23:27
Radek:
(23−1)(23−1}
22*7
28 ?
p−połowa dzielników
1 gru 23:29
Radek: ok ?
1 gru 23:31
Radek: puk?
1 gru 23:35
Radek: Pani
ETO dziękuję za pomoc w zadaniach
1 gru 23:55