liczby pierwsze
ooo: | | p2 + 30 | |
wyznacz liczby pierwsze mające postać |
| gdzie p jest liczbą pierwsza |
| | p | |
2 gru 16:02
ICSP:
To wyrażenie ma być liczba pierwszą czyli musi być również naturalne. Zatem trzeba rozpatrzeć
sytuacje
p | 30 ⇒ p = 1 v p = 2 v p = 3 v p = 5 v p = 6 v p = 10 v p = 15 v p = 30
Wstaw te wartości i sprawdź czy liczba rzeczywiście będzie pierwsza
2 gru 16:07
ICSP: o nie czytam

p również musi być pierwsze zatem p = 1 v p = 2 v p = 3 v p = 5
2 gru 16:09
Godzio:
"gdzie p jest liczbą pierwszą"

p = 2, p = 3 lub p = 5 i tyle
2 gru 16:10
ICSP: bez 1
2 gru 16:10
Godzio:
2 gru 16:11
ooo: ma wyjść 11, 13, 17
2 gru 16:21
ICSP: Podstaw do tego ułamka za p najpierw dwójkę potem trójkę a na sam koniec piątkę
2 gru 16:22
Hajtowy:
p=2
itd
2 gru 16:29