Dowód
le: Wykaż, że dla każda liczba całkowita n5−n jest podzielna przez 30
2 gru 19:21
bezendu:
n
5−n
n(n
4−1)=n(n
2−1)(n
2+1)
(n−1)n(n+1)(n
2+1)
(n−1)n(n+1)[(n
2−4)+5]
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
dopisz sobie komentarz i po zadaniu
2 gru 19:25
le: hmm ale fakt dodanie iloczynu piątki nie jest równoznaczny z tym, że pierwsze mnożenie jest
podzielne przez 5 no nie?
2 gru 19:28
le: a nie juz nic dzieki
2 gru 19:31
Piotr 10: Jest wszystko dobrze
Po lewej stronie masz iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna
dzieli się przez 2, druga dzieli się przez 3, trzecia dzieli się przez 3, czwarta przez 4,
piąta przez 5
2*3*4*5=120
5(n−1)n(n+1) − iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, a więc 2*3=6 , czyli 5*6=30
c.n.u
2 gru 19:31
piter: ale (n−1)n(n+1) <−−3 kolejne liczby calkowite pomnozone przez 5 dadza 30
2 gru 19:32