Prawdopodobieństwo
Maniek: W pierwszej urnie jest 5 kul zielonych i 5 niebieskich, a w drugiej 6 zielonych i 4 niebieskie.
Do trzeciej urny, w której początkowo były 3 kule zielone i 3 niebieskie, dołożono losowo po 1
kuli z pierwszej i z drugiej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul
różnokolorowych z trzeciej urny zawierającej 8 kul
29 lis 17:52
29 lis 18:31
Maniek: A jakieś obliczenia żebym mógł to jakoś poprzeć?
29 lis 22:12
Maniek: UP
2 gru 09:44
Maniek: UP
5 gru 08:11
Maniek: UP
5 gru 16:52
Mila:

I etap Doświadczenia losowego
Dokładamy kule do III urny
| | 1 | | 3 | | 3 | |
1o (3Z+Z+Z,3N)=(5Z,3N) z prawd. P1(D1)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
2o (3Z+Z,3N+1N)=(4Z,4N) z prawd. P2(D2)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
3o (3Z+Z,3N+n)=(4Z,4N) z prawd. P3(D3)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
4o (3Z,3N+N+N)=(3Z,5N) z prawd. P4(D4)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
Teraz losujesz z III urny, w której jest 8 kul
Dokończysz?
Jestem jeszcze okolo godziny na forum.
5 gru 17:35
Maniek: Czarna magia

a możesz mi to tak dokładniej wytłumaczyć? bo tak trochę lekcji z
prawdopodobieństwa przegapiłem i jestem zielony
5 gru 17:47
Mila:
Na drzewku wypisałam jakie mogą byc sytuacje.
Z pierwszej urny możesz wylosować kulę zieloną lub niebieską
wtedy dokładasz ją do III urny, a następnie losujesz kulę z drugiej urny, też zieloną lub
niebieską.
Wtedy masz 4 sytuacje
W III urnie kule
(5Z,3N), (4Z,4N), (4Z,4N),(3Z,5N)
Dalej liczymy prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul różnego koloru
teraz dokończysz?
5 gru 18:05