2x*( x2 − 1) − ( x − 1) = 0
2x*( x − 1)*(x + 1) − ( x − 1) = 0
( x − 1)*[ 2x*( x + 1) − 1] = 0
( x − 1)*( 2 x2 + 2x − 1) = 0
x − 1 = 0 lub 2 x2 + 2 x − 1 = 0 Δ = 4 − 4*2*(−1) = 4 + 8 = 12 = 4*3 √Δ = 2 √3
| − 2 − 2√3 | ||
x1 = 1 x2 = | = − 0,5 − 0,5√3 x3 = −0,5 + 0,5√3 | |
| 4 |
2x*( x2 − 1) − ( x − 1) = 0
2x*( x −1)*( x +1) − ( x − 1) = 0
( x −1)*[ 2x*( x +1) − 1] = 0
( x −1)*(2 x2 +2 x − 1) = 0
x1 = 1 Δ = 4 − 4*2*(−1) = 12 = 4*3 √Δ = 2√3
| − 2 − 2√3 | ||
x2 = | = − 0,5 − 0,5 √3 x3 = − 0,5 + 0,5√3 | |
| 4 |