pomocy
Paul: 3log3 (x+1)=log3 (x3+2x2+4x+7)
wiem że to co po lewej stronie będzie po prostu x+1 a po prawej jak? z hornera?
2 gru 10:33
Bizon:
założenia dla (x+1) i (x3+2x2+4x+7)
a potem:
(x+1)3=x3+2x2+4x+7
2 gru 10:36
Paul: ok dzieki
2 gru 10:38
Paul: to 2 musi być większe od 0 ale z hornera mi coś nie wychodzi to . Chodzi mi o założenie przy
podaniu dziedziny
2 gru 10:46
Paul: ;ccc?
2 gru 11:03
Janek191:
Wystarczy x > − 1 , bo ( −1)3 + 2*( −1)2 + 4*(−1) + 7 = − 1 + 2 − 4 + 7 = 4 > 0
i f(x) = x3 + 2x2 + 4x + 7 jest funkcją rosnącą.
2 gru 11:05
Janek191:

x = 3
====
2 gru 11:10