;]
Patryk: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
2x+y−3=0 P= ( 2,4 )
28 paź 18:55
Kejti: najpierw doprowadź to do postaci ogólnej.
28 paź 18:58
Basia:
Kejti to właśnie jest postać ogólna Ax+By+C=0
chodzi Ci o postać y=ax+b czyli o równanie kierunkowe prostej
28 paź 19:00
Kejti: ups
28 paź 19:00
Patryk: Ja nadal nie rozumiem
28 paź 19:01
Kejti: może po prostu przyrównaj do y
28 paź 19:01
Patryk: ale co ?
28 paź 19:08
Kejti: 2x+y−3=0
28 paź 19:09
R.W1.6l: | | A1 | | B1 | |
równoległa jeśli |
| = |
| |
| | A2 | | B2 | |
prostopadła jeśli A
1*A
2+B
1*B
2=0
l
1: 2x+y−3=0
l
2: ax+by+c=0
żeby była prostopadła to wystarczy że A
2=B
1 i B
2=−A
1 (na przykład) i spełni się warunek,
więc moze być taka l
2: x−2y+c=0,
P(2,4)
2−8+c=0
c=6
l
2: x−2y+6=0
spr. A
1*A
2+B
1*B
2=0; 2*1+(−2)*1=0
równoległa moze być prostopadła do l
2, co nam pomoże
A
1*A
2+B
1*B
2=0
l
3: ax+by+c=0
l
2: x−2y+6=0
l
3: 2x+y+c=0
P(2,4)
4+4+c=0
c=−8
l
3: 2x+y−8=0
28 paź 19:09
Patryk: Chyba przesadziłeś

przykład jest 5 razy krócej opisany

a i tak nie ogarniam .
28 paź 19:18
R.W.17l: Sam przesadziłeś =p
/aah te porządki w zapisanych stronach...
9 lip 10:36
Jack:
zmiana nicku?
9 lip 14:03
krystek: A postaram sie Tobie Patryku wyjaśnić.
Piszesz równanie prostej w postaci kierunkowej y=ax+b gdzie a jest wsółczynnikiem kier.
y=−2x+3 , a=−2
i teraz warunek równoległości a1=a2 i równoległa ma postać y=−2x +b
i warunek prostopadłości a1*a2=−1 i prostopadła ma równanie y=12x +b
Aby wyznaczyć b wstawiasz współrzędne podanego punktu P(2:4) odpowiednio za x i y.
Powodzenia
10 lip 11:18
krystek: ups to było stare nie zwróciłem uwagi
10 lip 11:19
Aniqa: NApisz równanie prostej równoległej do danej prostej: 2x+y−3=0 i przechodzącej przez punkt
(−1,4)
2 gru 12:50
2 gru 13:36