bardzo prosze o pomoc w zadaniu
prosze o pomoc: dla jakich wartosci parametru p rownanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa rozne rozwiazania x1,x2, dla
ktorych spelniony jest warunek |x1−x2|=1,5?
2 gru 18:04
Bizon:
... ile razy jeszcze

?
2 gru 18:06
prosze o pomoc: mam inny warunek teraz. Nie rozumiem tego zadania i nie moge sobie z tym poradzic dlatego
pytam po raz drugi z innym warunkiem
2 gru 18:08
Bizon:
1) Równanie kwadratowe (gdzie a≠0) ma mieć dwa różne rozwiązania ... więc Δ>0
... to rozumiesz?
2 gru 18:12
prosze o pomoc: tak rozumiem
2 gru 18:12
Bizon:
Ale to określa tylko to że są jakieś tam dwa różne pierwiastki.
A zadanie niesie wymaganie aby |x1−x2|=1,5
2 gru 18:14
prosze o pomoc: okej, to tez rozumiem
2 gru 18:18
Bizon:
nie ma gotowego wzoru Viete'a na x
1−x
2
ale poradzimy sobie tak
| −b−√Δ | | −b+√Δ | | −b−√Δ+b−√Δ | | √Δ | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2a | | 2a | | 2a | | 2 | |
2 gru 18:20
2 gru 18:21
prosze o pomoc: ok.
2 gru 18:25
Bizon:
| | √Δ | |
i teraz masz | |
| |=1,5 a=2 zatem |√Δ|=3 |
| | a | |
... i tak policzysz p
2 gru 18:28
prosze o pomoc: okej dziekuje.
2 gru 18:30
Bizon:
tamto gdzie miałaś |x
1+x
2|=1,5
| | −b | |
... wprost korzystasz z wzoru x1+x2= |
| |
| | a | |
czyli w warunkach zadania
|p+1|=3
... i nie zapomnij na koniec porównać wyników z pierwszym założeniem Δ>0
2 gru 18:35