ułamek
Radek:
Znajdźmy ułamek, który ma rozwinięcie dziesiętne 0,(45)
oznaczmy a=0,454545... Zatem 100a=45,454545...
odejmując stronami 100a−a=45
| | 45 | | 5 | |
99a=45 czyli a= |
| = |
| |
| | 99 | | 11 | |
proste przykłady zrobiłem ale z ten nie chcę wyjść
0,3(567) ?
1 gru 23:50
Radek: ?
1 gru 23:58
2 gru 00:02
Radek:
Dziękuję
2 gru 00:03
Radek:
5−latek ale tam nie ma rozwiązania tym sposobem którym mam zrobić
2 gru 00:05
5-latek: OK.

A potem sprawdz czy tym sposobem co liuczyles tez wyjdzie tak samo
2 gru 00:05
Alfa:
a = 0,0567567... /*10
10a = 0,567567.../*1000
10000a = 567,567567...
odjąć stronami:
9990a = 567/:9990
| | 567 | | 63 | | 21 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | 9990 | | 1110 | | 370 | |
2 gru 00:06
Radek:
I jest problem
2 gru 00:06
Radek:
Dzięki ALFA !
2 gru 00:06
Radek:
alfa ale tam jest 0,3(567) !
2 gru 00:08
Alfa:
2 gru 00:08
Alfa: o kurka, faktycznie! Już poprawiam
2 gru 00:09
Janek191:
0,3(567) = 0,3 + 0,0(567)
a = 0,0567567....
1000a = 56,7567....
1000a − a = 56,7
999a = 56,7
więc
| | 3 | | 567 | | 2997 | | 567 | | 3 564 | |
0,3(567) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 9990 | | 9990 | | 9990 | | 9990 | |
2 gru 00:09
Alfa:
a = 0,3567567.../*10
10a = 3,567567.../*1000
10000a = 3567,567567...
odjąć
9990a = 3564/:9990
| | 3564 | | 396 | | 132 | | 66 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9990 | | 1110 | | 370 | | 185 | |
2 gru 00:12
2 gru 00:13