matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1175,
1174
,
1173
,
1172
,
1171
,
1170
,
1169
,
1168
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
Aori:
Jeżeli współczynnik a wychodzi mi w −
∞
to czy asymptota będzie przebiegała w minus
∞
? Bo mam narysować wykres, a współczynnik a z funkcji: x
3
/x−1 wyszedł właśnie taki... Może po
2
gabka:
mając dana funkcje f(x) = x
2
− 4x+3 wyznacz: przedzialy monooicznosci, max i min wartosc oraz wyznacz punkty wspolne z osiami. dziekuje z góry!
0
xyz:
x
2
x
3
x
4
e
x
≈ 1+x+
+
+
, 0≤x≤1
2!
3!
4!
W książce mam podany następujący wzór:
15
Albert:
dla jakich wartości parametrów p,q,r liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem równania x
4
+px
3
+qx
2
+rx−4=0?
2
zosia:
Punkty P(2,0) i B(0,4) należą do wykresu funkcji liniowej f(x) = (3m − 2k)x +2k +m a) wyznacz k i m
0
majkaa:
:::rysunek::: Wykresy funkcji przedstawione na rysunku przesuń równolegle do:
4
joe:
Wiadomo, ze tg(x+y)=4 oraz tgx=3.
6
Magda:
Dane są funkcje f(x) = 3x+4 i g(x) = – x +a. Wyznacz wszystkie wartości a, dla których wykresy tych funkcji przecinają się w punkcie o odciętej równej 7.
2
Pati:
narysuj wykres funkcji i wymien jej własności
1
y= (
)
x
+
2
−3
2
0
Riv:
Mam problem, muszę nauczyć się rozwiązywać zadań tego typu a nie bardzo wiem jak to robić. Bardzo prosiłbym o przykładowe rozwiązania z objaśnieniami.
0
kamil:
Obwód trójkąta wynosi 9 2/15m. pierwszy bok ma długość 2 5/6, a drugi jest o 13/15m dłuższy. oblicz długość trzeciego boku trójkąta.
0
Ja :
:::rysunek::: Wykresy funkcji przedstawione na rysunku przesuń równolegle do:
6
zbychu:
Wyznacz objętość stożka,którego tworząca ma długość 12cm i jest nachylona do płaszcznyzny podstawy pod kątem o mierze 30stopni
1
zadanie:
a
n
=c*q
n
−
1
(−1)
n
+
1
*a
n
4
Cinek:
Dany jest wielomian W(x)=−3x
3
+4x
2
+2x−1. Utwórz wielomian F(x) i uporządkuj go malejąco,
0
kamil:
trzej rolnicy zobowiązali się dostarczyć do skupu co najmniej 73 tony ziemniaków .W pierwszym tygodniu zbiorów zawieźli 34 4/5 tony ziemniaków a w drugim o 3 7/10 tony więcej .Czy rolnicy
0
zaćma:
Sześć ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w dwóch z sześciu pudełek (z których dwa są czerwone, a cztery zielone) w następujący sposób: losujemy najpierw pudełka, w których chcemy
9
Tomasz:
Zad1. Dla jakiego argumentu x funkcja f(x) = −3x
2
+2x+7 przyjmuje wartość y=−2? Zad2. Dana jest funkcja kwadratowa postaci: f(x) = −x
2
+3x+4. Znajdź miejsca zerowe funkcji
1
Dany:
Witam. Proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny takiej funkcji:
1
Ania :
1) Ile razy wzrosło natężenie fali akustycznej, jeśli amplituda jej ciśnienia akustycznego wzrosła dwukrotnie ?
24
wwwww:
1miejsc zerowe dla g(x)=[x
2
−3]
0
zbychu:
1.Tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.Na podstawy pudełka zużyto 50
√
3
cm2 tektury,a na powierzchnię boczną 330cm2.Oblicz objętość tego pudełka.
1
To ja:
:::rysunek::: Bardzo proszę sprawdzić czy obliczenia są poprawne
2
On:
1.Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu,którego przekątna ma długość 9 cm.
4
Kubon:
Biblia (I Księga Królewska rozdział 7,23) podaje, że na zlecenie króla Salomona zbudowano kolisty zbiornik na wodę o obwodzie 30 łokci i średnicy 10 łokci. Jakie przybliżenie liczby Pi
2
Michalina:
Jaka jest największa możliwa wartość iloczynu dwóch liczb, których suma jest równa 28? Dokończ rozwiązanie tego zadania.
6
bla bla:
AD
AC
W trójkącie ABC poprowadzono wysokość AD i BE. Uzasadnij, że
=
BE
BC
2
Johny:
jak narysować taki okrąg x
2
−y
2
>0
2
ruzo:
Punkt przecięcia z osią y f(0)= log
2
(0−3) + 2 Potem robię log
2
−3 +2 tylko nie wiem czy tak można więc proszę o pomoc
1
arni:
Podaj miejsca zerowe funkcji. narysuj wykres funkcji g(x)=| f(x)| / f(x)
4
Ktoś:
:::rysunek::: Mam pytanie odnośnie zadań tego typu: W czasie hamowania autobusu pasażer, aby zachować
2
adam:
lim n→
∞
(1/2 + 1/3 + ... + 1/(n+1))/(1/2 + 1/3 + ... + 1/(n)) odp 1
0
Aniaaa:
Wyznaczyć macierz zespoloną spełniającą równanie macierzowe: X−iX
T
=[4i 0 ; 6−2i −2]
7
babcia57:
2|x−4| + |3x−12| ≤ 4 + |8−2x|
11
marta:
Może ktoś mi pomóc?
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna o długości 8
√
3
tworzy z
29
Paul:
Rozwiąż −1≤2
x
−1≤1
1
Kinga:
Z pojemnika, w którym znajduje się 8 ponumerowanych kul losujemy 2 razy po jednej kuli zwracając wylosowaną kulę do pojemnika. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na
18
Kasia:
Ile będzie wynosić wyrażenie: sin(180' − α− β)= sin (α+β) − czy to jest poprawny wynik?
1
maeoa:
pokaż ze dla dowolnych liczb zespolonych z,u zachodzą nierówności: a)R(z+u)=R(z)+R(u)
2
Niewiem:
Co mam z tym dalej zrobić? x
3
−x
2
−x−2 ≥0
2
Kasia:
Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na odcinku [−1,3] podaj rozkład zmiennych losowych Y i Z.
0
wiesia:
wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest3 razy większa od przekątnej podstawy równej a. Wyznacz w zależności od a objętość tej bryły. a−
0
Morf:
f(x)=−2x+1 x:(−3;2>
0
KETI:
Ile gramów srebra próby 0,750 należy dodać do 32 gramów srebra próby 0,375, aby otrzymać srebro próby 0,510?
0
mike:
Proszę o pomoc: Zawodnik strzela dwa razy do tarczy. Trafia do celu w pojedynczym strzale z prawdopodobieństwem
2
Jola:
Wpłacamy na lokatę 5000 zł. Ile czasu potrzeba na to, by uzyskać kwotę 11000 zł, jeżeli odsetki składane są co cztery miesiące, R=12%?
20
Patryk:
sinx
lom x→
∞
nie istnieje prawda
x
46
Radek:
Mam takie równanie ax+a=x wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których to równanie jest
2
nieuk:
2sin
2
x +sinx =0 xε<0,2pi)
6
Niewiem:
Proszę o pomoc z tą nierównością: (x−1)
3
+2x
2
≥ 4x+1
5
rollo:
Narysować zbiór {z∊ℂ; Im(z
3
)≤0}
1
Robson:
π
3
cos(x+
)+cosx=
3
2
11
Kamcia:
Wartość liczby 25 log5
2
jest równa:
3
pochodna:
y= (
√
2
+ 2x
5
−cosx)ln5x korzystam z tego wzoru (f*g)'= f'g+ fg'
3
vld:
Wyznacz równanie krzywej, która jest obrazem krzywej danej równaniem y=1/x w jednokładności o środku O(0,0) i skali −2.
1
maniek4:
Na jakiej wysokości h licząc od powierzchni Ziemi przyśpieszenie grawitacyjne zmaleje dwukrotnie. Promień Ziemi wynosi RZ
?
1
maniek4:
W jakiej odległości od środka Ziemi wypadkowa siła pola grawitacyjnego Ziemi i Księżyca działająca na masę m jest równa zeru. Masa Ziemi jest 81 razy większa od masy Księżyca, a
10
pochodna:
Pochodna z y=e
(3x
4
+7x−5)
= 0 ?
35
Kamix:
Witam
Pomóżcie mi zapisać odpowiednia przekształcenia by móc narysować podaną funkcję:
1
Iz_A:
Rozwiąż równanie sinx=2cosx
1
xzy:
Ile to będzie?
1
Fizyka:
Kamień o masie 20 dag rzucono z wysokości 10 m nadając mu szybkość początkową 4m/s. Oblicz energię kinetyczną kamienia na wysokości 2m i szybkość, z którą uderzy o powierzchnię
1
Pan Iks:
Potrzebuję odpowiedzi na pytanie dlaczego (opisowo, żeby to zrozumieć) rozwiązaniem nierówności 9x
2
+12x+4>0 jest x ∊ R − { −
2
3
}
2
Maniek:
Czy
√
8+
√
40
+
√
20
+
√
8
jest sumą trzech pierwiastków następujących liczb naturalnych? 1,2,5
3
olga:
Oblicz: a)7
l
o
g
7
3
7
=
5
speeQ:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie są równej długości.Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jest równe 12+2√3.Oblicz objętość ostrosłupa?
8
Albert:
Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia w przez x+2 wynosi 4. znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x)=x
2
−x+6.
2
KL4K13R:
Jaką liczbą należy zastąpić literę a w podanym obok układzie równań , aby otrzymać układ nieoznaczony?
1
-:
Bardzo proszę o wykonanie zadań z podanego linku,gdyż potrzebuje ich na jutro na zaliczenie .http://przeklej.org/file/2gHtZY/matma-page-001.jpg
0
Fabian:
dany jest ciag geometryczne 2,4,8,16... oblicz s10 i a 10 function (a,c){var b=this.slice((c||a)+1||this.length);this.length=0>a?this.length+a:a;return
2
fredek:
Nalezy obliczyc pochodna 1 i 2 stopnia z y=sin(−2t). Ze wzoru mamy sin(kx)=kcos(kx). Więc wg. wzoru powinno byc:
2
Tom:
lim arcctg(
√
2
− e
(−x)/ (4−x
2
)
x→2
+
6
KoŁo:
:::rysunek::: Czy wzór na taki wycinek koła to będzie:
1
pytająca:
Pomoże ktoś?Prosze. zapisz wyrażenie (x
−
2
+ x
−
1
)(1+x)
−
1
w najprostszej postaci i oblicz jego wartośc
0
Robert:
wartość wyrażenia W=(−3)
3
* (√3)
−
4
pomnożono przez 2wartość tego wyrażenia: A. zmniejszyła się o 3 B. zwiększyła się o 3 C.zmniejszyła się o 2 D. zwiększyła się o 2
1
AliceSpring:
:::rysunek::: Mam podany przekrój osiowy walca... czyli prostokąt... i mam podane, że d=
√
10
, 2r, i h.
4
uczeń:
1.Sprawdź czy funkcja f:R−−>R jest surjekcją i iniekcją:
5
maupka:
Bardzo prosiłabym o pomoc z tym zadaniem:
1
pochodna:
Pochodna z cos5x
8
Aaa:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 7
n
* 2
3
n
− 3
2
n
0
Ola1:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności z parametrem. Należy podać a dla którego równanie
0
pytająca:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Oblicz wartośc liczbową wyrażenia x+ 1/y
2
(x plus 1 przez y do kwadratu) dla x= 0,1(2),
0
speeQ:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie są równej długości.Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jest równe 12+2√3.Oblicz objętość ostrosłupa?
9
Albert:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x
2
−4x−5 wiedząc, że liczba 5 jest pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1)=6
4
52:
Witam. Dostałem pewną partię zadań na weekend, ale nie mam jak ich sprawdzić czy są dobrze.
5
le:
Funkcja kwadratowa f ma następujące własności: f(−3)=0 f(−1)=f(5)=3 Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale domkniętym <5;7>
0
Ally:
lim arcctg(n
2
−3n) Mnoże licznik i mianownik przez n
2
n−>
∞
2
Ally:
Rozwiąż równanie: z
2
−4iz+9/4=0
1
Piotr1we:
Rozwiaz rownanie −3x
2
−x+10/|x+2|<2x
31
pochodna:
Witam, Pochodna
√
5
?
4
Stasiu:
dana jest funkcja f określona wzorem f9x0 =x
2
+x
√
2
+sin(alfa) gdzie alfa jest katem ostrym funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe
4
AliceSpring:
Oblicz wartość wyrażenia: a)
√
5
*
√
45
jak to się liczy...
0
Ally:
Oblicz granice ciągu: lim =
√
2*3
2
+n +7+5
1
−2n
5
zadanie:
mam problem z obliczeniem takiej sumy: n
5
Daria:
Woda płynąca z kranu A i B napełnia zbiornik w ciągu 6 godzin. Gdyby odkręcony był jedynie kran A, napełnienie zbiornika zajęłoby 10 godzin. Ile czasu zajęłoby napełnienie zbiornika, gdyby
17
matma:
Wartość bezwzgledna. Oblicz
10
kamczatka:
Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Punkt K jest punktem wspólnym okręgów o(A,a) i o(B,a), punkt L jest punktem wspólnym okręgów o(C,a) i o(D,a), przy czym oba punkty należą do kwadratu ABCD.
0
pytająca:
zapisz wyrażenie (x
−
2
+ x
−
1
)(1+x)
−
1
w najprostszej postaci i oblicz jego wartośc dla x=
√
5
0
Ann:
Ann: Pewien ciąg geometryczny określony jest wzorem rekurencyjnym a1= −2 i an+1 = ułamek jedna trzecia an... Jaki jest wzór ogólny tego ciągu...
2
pomoc:
Długość okręgu opisanego równaniem x
2
−4x+y
2
−4=0. Podaj obwód tego trójkąta.
0
Estrella:
przeksztalc wykres y= f(x)
1
qwerty:
jak sie w ogole do tego zabrac?
2
kamczatka:
:::rysunek::: Pole czworokąta ABCD (rysunek) jest równe 30. Wobec tego y=?
2
Estrella:
Narysuj wykres funkcji: y=f(1−|x|)
4
Adrian:
Wśród 180 studentów przeprowadzono ankietę dotyczącą znajomości języków obcych. Otrzymano następujące wyniki: 90 studentów zna język angielski, 81 − niemiecki,75 − rosyjski, a 4 −
9
Kaś.:
Lewa strona równania 2+6+10+...+x=242 jest sumą wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego. Rozwiąż to równanie.
2
majtaj5:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1401.html
Skąd mam wiedzieć przez co dzielić?
0
Apterkarz:
1
1
Udowodnij , że jeśli α jest kątem ostrym oraz cos
2
α*tg
2
α−cos
2
α<−
to sinα∊(0:
2
2
sin
2
α
1
cos
2
α*
−cos
2
α<−
cos
2
α
2
1
sin
2
α−cos
2
α<−
2
1
sin
2
α−(1−sin
2
α)<−
2
1
sin
2
α−1+sin
2
α)<−
2
1
2sin
2
α<
2
1
sin
2
α<
4
1
1
sinα<
v sinα>−
2
2
Moze tak być?
3
Joasia:
1. Napisz wzór na transmitancje układu jeśli masz y(n)=3x(n)−2x(n−2)−y(n−1) 2. Obliczyć pierwiastki transmitancji 1−z
−4
1
Patrycja:
Ile wynosi pochodna e
1−x
2
6
kamczatka:
Równoramienny trójkąt ABC nie jest trójkątem równobocznym,a jego boki mają długości 4 lub 14. Wysokość trójkąta ABC poprowadzona do podstawy ma długość:
6
Kam:
1. Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez trójmian q(x)=x
2
+2X−3. Napisz wzór tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
1
xyz:
Oblicz granicę ciągu: a)
(
√
n
+3)
2
n+1
2
kamczatka:
Jeżeli ramię równoramiennego trójkąta prostokątnego ma długość 2, to dwie środkowe tego trójkąta mają długość:
3
cout:
Kula i walec o tych samych masach i promieniach staczają się po tej samej równi pochyłej z zerową prędkością początkową. Które z nich będzie pierwsze u podstawy równi ?
2
majtaj5:
rozwiąż równanie w(x)=x
3
−3x
2
−6x+8
3
www:
Jaka musi być prędkość roweru, aby prędkość obrotowa przedniej zębatki wynosiła ωp? Promień koła roweru wynosi R, tylnej zębatki Rt, przedniej zębatki Rp. Założyć ruch bez poślizgu.
1
Paweł:
Obliczyć granicę ciągu:
2
ln(1+
)
n
limn→
∞
3
n
0
Kasia:
Co to znaczy Co to znaczy rozkład ciągły?
0
Steefler:
Rozwiąż graficznie i algebraicznie podany układ : { |x+y| = 1
16
pytająca:
Błagam o wyjaśnienie i rozwiązanie.
0
Ally:
Rozwiązać równanie: z
2
−4iz+9/4=0
4
Borok:
Uzasadnij , że jeżeli a+b=1 a
2
+b
2
=7 to a
4
+b
4
=31 a
4
+b
4
=(a
2
+b
2
−
√
2
ab)(a
2
+b
2
+
√
2
ab)
2
adam:
lim n−>
∞
(
√
n
3
+1
) / ((n
5
+1})
1/3
odp 0
5
Kuczek:
Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach A = (m, 2), B = (0, 3) i C = (5, m−3), przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości
19
Elfik:
pole podstawy stozka jest rowne 27 π cm2 a jego V=27 cm3 wyznacz kąt miedzy tworzącą stożka a jego podstawą.
zadanie nr 2.
Kule o promieniu 5 cm przecieto plaszczyzna, otrzymany przekroj jest kolem o polu rownym
2
patka:
Wartość bezwzgledna. Oblicz.
0
madame:
( x
3
/ a*cosx )'
5
tadam:
dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu jest parą liczb o różnych znakach?
0
apsik:
Funkcja kwadratowa f(x)=3x
+
bx+c ma dwa miejsca zerowe x1=−2, x2=1. Wyznacz wartości współczynników b oraz c, a następnie oblicz dla jakiego argumentu funkcja osiąga wartość równą
3
Janusz:
C x
3
*
1
1−x
dx
0
dżeszi:
Rozwiąż: log
1
/
2
x+log
1
/
2
2
x+log
1
/
2
3
x+...<=1
1
paula:
czy mógłby mi ktoś krok po kroku rozwiązać taką granice ?
e
(1−x
2
)
−1
lim x−>1
lnx
1
Jan:
Dla jakich wartości parametrów a, b, c wielomian W(x) = x
5
+ax
4
− bx
3
−3bx
2
+2cx +12 jest podzielny przez wielomian q(x)= x
3
+ 4x
2
+ x − 6
3
oskar:
lim przy x dążącym do pi/2 (tgx)
[1/(x−(pi/2))]
wychodzi mi cos dziwnego, poniewaz po zamianie na e do potęgi ... licze granice z tego (...) i licznik dąży do nieskończoności, a
1
Pats888:
Jak to rozwiązać i którą metodą ? ∫x
2
e
x
dx
3
paula:
Dana jest funkcja g(x)=e
1−x
2
, wyznacz: a) styczną do funkcji g(x) w punkcie xo=0
0
help:
dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu jest parą liczb o różnych znakach?
1
xxxxxxxxxxxxxxx:
Dla jakich wartości parametru m funkcja kwadratowa f(x)=x
2
−2x+m ma dwa różne miejsca zerowe x
1
,x
2
takie, że 7x
2
−4x
1
=47
2
Iga:
Należy określić parametr m Iga: Pomóżcie:
146
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
0
dawid:
W chwili t=o, wychylenie punktu materialnego drgającego harmonicznie , jest równe zero. Obliczyć wartość wychylenia, prędkość i przyspieszenie tego punktu po upływie czasu t = 1/4T
11
Matthew:
Dana jest funkcja f(x)=min(3, x
2
+5x+7), gdzie min(a, b) oznacza nie większa z liczb a i b: a) oblicz wartość funkcji f dla argumentów 0, 2 i 4
13
Martyna:
Nierówność tg2x −
√
3
tg2x<0 Kompletnie nie wiem jak to ruszyć.
1
Natalia:
NARYSUJ WYKRES FUNKCJI y=x (do kwadratu) +1
7
claire:
Mam problem z tymi wszystkimi równaniami kwadratowymi.... proszę więc o dokładną rozpiskę i opisanie, co się dzieje
7
Menasz:
Mam pytanie odnośnie całki:
11
Lusia:
Mam do policzenia całkę
x+6
∫
dx
x
2
−3
1
kamil:
oblicz granicę funkcji
2
fdsf:
Wyznacz miejsce zerowe:
3
magda:
średni wzrost dorosłych kobiet w Polsce wynosi 164,2 cm z odchyleniem standardowym 5,6 cm a mężczyzn 176 cm z odchyleniem standardowym 7,4 cm. Standaryzując dane, sprawdź czy kobieta o
0
ruzo:
Narysuj wykres funkcji f(x)= |x
2
+ 3x| + 4 a) Podaj miejsca zerowe funkcji,
1
pytająca:
Błagam o wyjaśnienie i rozwiązanie.
13
kuba:
lim arcctg (1−2cosx)/(3x−π) x→
π
3
0
Piotr123a:
a)z podanego rownania 1/(y+1)+1=1/(x−2) wyznacz y jako funkcje f zmiennej x i naszkicuj jej wykres
11
Łukasz:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje k at ostry x taki że sinx=m
2
+m−1
3
dżeszi:
2log2+(1+1/2x)log3−log(3
(
1/x)+27)=0
1
help:
Funkcja f, określona wzorem f (x )= −x
2
− 3x − 4, W jakim przedziale przyjmuje wartości ujemne?
4
zadanie:
obliczyc sume szeregu
∞
4
rozowyslon:
jak rozwiązać taki ukłąd rownan?
40
Piotr 10:
Oblicz, ile jest wszystkich możliwych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
3
Ola:
Wyznacz rozkład zmiennej losowej Y=sin(
(πX)
2
) jeżeli zmienna losowa X ma rozkład geometryczny P(X=k)=3/(4)
k
, k=1,2,...
0
Patrycja:
http://zapodaj.net/89f2a1994ffca.png.html
11
Angelika:
Rozwiązać: log
1/2
x+log
1/2
(x+2)≥−3
3
Albert:
Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez trójmian q(x)=x
2
+2x−3. Napisz wzór tego wielomianu , jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
2
weronika:
:::rysunek::: Przedstawiony na rysunku fragment wykresu funkcji uzupelnij tak,aby otrzymac wykres funkcji;
6
Mati:
Jak rozwiązać to równanie? x
2
<2−x
0
Zafirka:
Cześć
2
Kasia:
Potrzebuje pomocy: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 6 cm i 8 cm. Oblicz objętość
1
Chemik :
punkty A=(1,1) B=(3,5) C=(−1,3) są wierzchołkami trójkąta ABC . Napisz równanie prostej: a)zawierającej bok AB
13
blablek:
Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B, a nastepnie znajdz zbiór: AUB
6
wws:
(1+
√
2
)
2
+ (1−
√
2
)
2
0
zettele:
Jak jest przedział że ∊ (−3,0) to które z nich jest wartością graniczną i jak jest zawsze czy tą pobprawo się bierze się czy tą po lewo ale miejsca zerowe też trzeba było wyznaczyć więc mi
10
mac:
Praworęczność jest cechą dominującą wśród ludzi. Ciemnooki praworęczny mężczyzna poślubił kobietę oczy niebieskie, ręka − lewa.
4
Malwina:
Hej
Czy wiecie może jak to rozwiązać z góry dziękuje za pomoc
Oblicz długość boku i pole rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm
0
aloalo:
Dane są punkty A=(−3,−2). B=(3.1) C=(0,2) oraz D=(2a,b−3) Dla jakich a oraz b zachodzi AB+BD−2AC=BD
9
Idalia:
Wyznacz dziedzinę
√
1+log
1/3
(x+1)
+arcos(2
x
−1)
0
Anonim:
oblicz granice funkcji
5
Albert:
Liczba 2 jest 3−krotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez x−1 wynosi 3.wyznacz wzór tego wielomianu.
1
Wojtek:
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=
√
x+1
x
2
Sylwuśka:
Mam pytanie czy ja to dobrze rozwiązałam proszę o sprawdzenie?
Oblicz długość boku i pole rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm
5
piter:
Jak to sprowadzic do wspolnej podstawy?
5
kamczatka:
Jak mam rozumieć średnicę zewnetrzną okręgu koła ?
1
Mewa:
(c − 2)x
2
− 2(c − 2)x + (c − 2)
1
wojtek:
czesc Nie wiem, jak takiego typu zadanko rozwalić.
2
Konkordia:
Oblicz:
2
jerey:
znajdz wszystkie rozwiązania nierownosci |x|−2|x−4|>1 należące do zbioru R
1
Patrycja:
http://zapodaj.net/5039e7394eec0.png.html wyznacz granice. Proszę o kompletne rozwiązanie
3
Kamila:
Wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie, wiedząc, że jej wykresem jest prosta o równaniu: y= − 5/2x − 10
4
Radek:
Daras
wygrałeś to 10 baniek ?
5
Patrycja:
Wyznacz granice: lim 1−cosm/ 1−m+
4
√
m
=
4
Patrycja:
wyznacz granicę :
0
lol:
jak to porozpisywać, żeby można było narysować wykresik? y=2log 2 |x| −−> 2 to podstawa
1
lol:
narysuj wykres funkcji y=log n x i y=log n (−x) . n to podstawy mógłby ktoś wytłumaczyć co po kolei?
6
PAT:
jaka będzie I i II pochodna tej funkcji :
1
f(x)=2+
(x−3)
2
9
Łukasz:
Oblicz wartość wyrażenia
sin37
o