Funkcja kwadratowa
Matthew: Dana jest funkcja f(x)=min(3, x2+5x+7), gdzie min(a, b) oznacza nie większa z liczb a i b:
a) oblicz wartość funkcji f dla argumentów 0, 2 i 4
b) wyznacz zbiór wartości funkcji f
c) dla x∊<−2;5> naszkicuj wykres funkcji f
7 lut 00:14
Amaz:
f(0) = min(3,7) = 3
f(2) = ...
7 lut 00:20
Matthew: mógł by mi ktoś wyjaśnić o co w ogóle chodzi z tym minimum?
7 lut 00:21
Matthew: mógł by mi ktoś wyjaśnić o co w ogóle chodzi z tym minimum?
7 lut 00:22
Amaz:
No wybierasz nie wiekszą z liczb, jak masz np min(3,4)=3, bo 3<4
7 lut 00:24
Amaz:
No policz f(2) i f(4)
7 lut 00:28
Amaz:
Policz sobie jeszcze f(−2), dla zabawy
7 lut 00:29
Matthew: Już zrobiłem to teraz zastanawiam się nad przykładem b
7 lut 00:29
kachamacha: wierzchołek zbadaj
7 lut 00:37
Amaz:
x2+5x+7 przyjmuje wartości od q do +∞.
min(3,x2+5x+7) = 3 gdy 3<x2+5x+7
min(3,x2+5x+7) = x2+5x+7, gdy x2+5x+7<3
7 lut 00:39
Matthew: Teraz już wiem dziękuje wszystkim za pomoc
7 lut 00:41
klops: A ja nie ogarniam tego
1 gru 16:04
ehe: No to klops
6 sty 16:00