Trygonometria
Łukasz: Oblicz wartość wyrażenia
| | sin37o | |
W=sin224o+sin266o + |
| |
| | cos53o | |
Proszę o rozpisanie co po kolei trzeba zrobić.
1 gru 11:40
Łukasz: Proszę pomóżcie
1 gru 13:13
ICSP: cosα = sin(90 − α)
1 gru 13:15
Łukasz: podstawiłem w miejsce cos sin no i co dalej
1 gru 13:25
ICSP: Podałem ci wzór
Podstaw do niego 24o, potem ponownie podstaw do niego 37o dostaniesz dwie równości która
podstawisz do W i dostaniesz wynik (trzeba jeszcze skorzystać z jedynki trygonometrycznej)
1 gru 13:26
Łukasz: już wiem
1 gru 13:26
Łukasz: znaczy ja zrobiłem tak z ułamka wyszło jeden i dodałem do siebie sin
224
O+sin
266O wszyło z
tego sin
290
o no to sin90O to jest 1 czyli 1 = 1 =2 czy tak można to zrobic
1 gru 13:28
ICSP: nie można.
1 gru 13:30
Łukasz: a

myslałem że można jesli wyszło tyle co w odpowiedzi rozpisz mi jak byś mógł co pokolei
wstawić z tego co piszesz bo mi wychodzi co innego
1 gru 13:31
Łukasz: dobra juz wiem popatrzyłem pomyslałęm juz wiem dzieki icsp
1 gru 13:35