parametry
tadam: dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu jest parą liczb o różnych znakach?
{ax−y=−2
{x+ay=7
W= a2+1
Wx=−2a+7
Wy=7a−2
a∊R − u. oznaczony
x=−2a+7/a2+1
y=7a−2/a2+1
xy<0
(−2a+7/a2+1 )* (7a−2/a2+1)<0
−14a2+53a−14<0
Δ=2025
a1=3,5
a2=2/7 w odp. (−∞,−2/7)∪(7/2,∞)
wytłumaczyłby mi ktoś dlaczego tak utworzono te przedziały?
1 gru 15:56
tadam: chodzi mi o te przedziały z odp. bo nie wiem dlaczego mając a1 i a2 otrzymujemy taką odp.
1 gru 16:01
fdsf:

zobacz
jeśli masz
−14a
2+53a−14<0
oraz pierwiastki
a
1=
72
a
2=
27
musisz narysować parabole oraz odczytać przedziały
1 gru 16:08
help: to dlaczego w poprzednim przykładzie miałam:
{2x−4y=a
{−3x+4y=5
W=−4
Wx=4a+20
Wy=10+3a
a∊R − u. oznaczony
x=−5−a
y=10+3a/−4
xy<0
12a2+100a+200<0
Δ=400
a1=−5 a2=−10/3
a∊(−5,−10/3) tak jak mi wyszło zgodnie z odp.
a nie (−∞,−5)∪(−10/3,∞) ?
1 gru 16:16
help: 
?
1 gru 16:21
fdsf: bo patrzysz na
1) jeśli liczba jest dodatnia przy a2 to rysujesz wykres "uśmiechniętą" a jesli −a2 to
"smutna";.
2)jeśli >0 to liczby nad osią , jeśli <0 liczba pod osią.
1 gru 16:23