Zadanie maturalne - pole trójkata z parametrem.
Kuczek: Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach A
= (m, 2), B = (0, 3) i C = (5, m−3), przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości
m pole trójkąta ABC jest równe 2?
13 mar 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym mamy problem

o konkrety proszę

nie wiesz jak zacząć

wskazówka − jakie musza spełniać warunki boki, aby można było z nich
utworzyć trójkąt

'zawiesiłeś' się

to napisz co już masz i na czym stanąłeś
13 mar 11:49
aniabb:

m≠5 bo wtedy A=C czerwony punkt
lub jak leżą na jednej prostej
2=ma+3 ⇒ 2=(5a+6)a+3 ⇔ 5a
2+6a+1=0 czyli a = −1 lub a=−1/5
m−3=5a+3 ⇒m=5a+6
dla a = −1 m=1 fioletowe lub dla a=−1/5 m=5 czerwony
czyli dziedzina m∊R/{1;5}
13 mar 12:00
aniabb:
Pole = 1/2 | BAxBC| = 1/2 | [m ; −1] x [5 ; m−6 ] | = 1/2* |m2−6m+5|
13 mar 12:03
aniabb: P=2 dla m= 3−√2 lub 3 lub 3+√2
13 mar 12:06
BIOSHOCK INFINITE: Tego sie nie da zrobić inaczej niz przez wyznaczniki ?
Bo Heronem sie nie da bo coś bardzo dziwnego wychodzi
1 gru 16:33