Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia
Albert: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x)=x2+2x−3. Napisz wzór tego wielomianu , jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
należy punkt P(−1,24)
1 gru 15:06
Albert: proszę o wskazówkę
1 gru 15:10
ICSP: W(x) = a(x2 − 4)(x2 + 2x − 3)
w(−1) = 24
24 = a(−3) * (−4)
a = 2
w(x) = 2(x2 − 4)(x2 + 2x − 3)
1 gru 15:14
KoŁo: znajdź pierwiastki trójmianu q(x).
będą one również pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia.
Wielomian ten przyjmie postać:
W(x)=a(x−2)(x+2)(x−x1)(x−x2), gdzie x1, x2 pierwiastki q(x)
Później w miejsce x wpisujesz −1, a w miejsce W(x) 24.
W ten sposób wyliczysz a.
1 gru 15:16