równania kwadratowe
claire: Mam problem z tymi wszystkimi równaniami kwadratowymi.... proszę więc o dokładną rozpiskę i
opisanie, co się dzieje

4x
2 = −5x
−x
2 −x +2 = 0
16x
2 − 9 = 0
1 gru 14:39
1 gru 14:41
1 gru 14:41
kwiatuszek: 4x2+5x=0
x(4x+5)=0
przyrownujesz do zera czyli:
x=0 i 4x+5=0
x=−5/4
1 gru 14:44
claire: A mógłby mimo wszystko ktoś rozwiązać, bo teorię rozumiem, a jak przychodzi do zadań to nic....
1 gru 14:44
kwiatuszek: 16x2−9=0
Wzór skróconego mnożenia
(4x−3)(4x+3)=0
x=3/4 i x=−3/4
1 gru 14:49
claire: ach już nieważne, załapałam jak działa tamten link. dziękuję i tak!
1 gru 14:54
daras: czyli teorię przeszłaś do praktyki, gratuluję

1 gru 16:01