matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
działania na potęgach
Konkordia:
Oblicz:
x
2
(x
0
*x*x
−3
)
2
*
dla x=0,25
(2x)
−
3
(2x do potęgi −3) Ma wyjść 2, ale nie mogę dojść do tego wyniku. Proszę o pomoc.
1 gru 14:06
daras:
X
0
= 1
1
x
−3
=
x
3
1
=(2x)
3
= 8x
3
(2x)
−3
1 gru 14:36
daras:
i wychodzi 2
1 gru 14:37