Funkcja kwadratowa
le: Funkcja kwadratowa f ma następujące własności: f(−3)=0 f(−1)=f(5)=3
Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale domkniętym <5;7>
1 gru 17:33
Hajtowy: f(x)=−0,25x2 +0,5x+3,75
ponieważ p=1 nie należy do przedziału, więc wierzchołka nie bierzemy pod uwagę.
f(5)=−0,25*25 + 0,5*5 + 3,75 = −6,25+2,5+3,75=0 − wartość największa dla argumentu 5
f(7)=−0,25*49 + 0,5*7 + 3,75 = −12,25+3,5+3,75=−5 − wartość najmniejsza dla argumentu 7
1 gru 17:37
Janek191:
p = 2
1 gru 17:39
Hajtowy: masz racje

pomyłka moja
1 gru 17:39
le: a jak doszłeś/aś do wzoru funkcji?
1 gru 17:44
bezendu:
Co za problem masz podane miejsc3 zerowe ?
ax2+bx+c
9a−3b+c=0
a−b+c=3
25a+5b+c=3
rozwiązać to
1 gru 17:46