matematykaszkolna.pl
Biologia - dziedziczenie cech mac: Praworęczność jest cechą dominującą wśród ludzi. Ciemnooki praworęczny mężczyzna poślubił kobietę oczy niebieskie, ręka − lewa. Jakby ktoś mógłby pomóc mi to rozwiązać emotka Z tego co mniej więcej kojarzę z lekcji to: A − prawa ręka a − lewa ręka B − ciemne oczy b − niebieskie oczy No i co dalej Chyba tak: kobieta: aabb oraz aaBb mężczyzna: AABB; AaBb; AAbb; AaBB Tak? i co dalej jakie może być pokolenie,F1? Bardzo dziękuje za wszelką udzieloną pomoc emotka.
8 gru 19:12
mac: Podbijamy
8 gru 19:22
Kid: Krzyżówki genetyczne. Jak ja się cieszę, że skończyła mi się biologia
8 gru 19:28
mac: No mi się skończy dopiero za 6 miesięcy
8 gru 19:29
mac: Podbijam
8 gru 19:34
Mateusz: I masz za zadanie co zrobic okreslic jakie potomstwo otrzymamy wypisac genotypy etc praworęcznosc to cecha dominująca cecha ciemne oczy jest dominująca niebieskie recesywna mężczyzna AB kobieta: ab AB x ab rozpisujesz z I prawa Mendla ale lepiej jakbys zapisał wogóle o co chodzi w poleceniu bo tak to moge tylko zgadywac
8 gru 21:24
Mateusz: Stop wróć napisałem bzdurę praworęcznosc i kolor oczu to przeciez dwie odrębne cechy i dziedziczone są niezaleznie od siebie napisz o co konkretnie cie tu pytają
8 gru 21:28
mac: Właśnie nauczyciel nie podał polecenia, ale już sobie poradziłem emotka.
8 gru 21:31
Mateusz: W kazdym razie to jest nawet prosciutkie trzeba skorzystac z II prawa Mendla pokaze na przykładzie a wezmy taki : D−gen włosów ciemnych(dominujący) d−gen włosów jasnych(recesywny) C−gen włosów kręconych(dominujący) c−gen włosów prostych(recesywny) i mamy mężczyznę: ddcc i kobietę: DdCc jakie mamy mozliwe kombinacje: DdCc Ddcc ddCc ddcc
8 gru 21:36
Mateusz: aha ok tylko jak sobie poradziłes jak nie wiedziałes co masz wykonac to ciekawe ale dobra
8 gru 21:37
serdzio: rysunek
1 gru 14:57