Prosze o pomoc
Michalina: Jaka jest największa możliwa wartość iloczynu dwóch liczb, których suma jest równa 28? Dokończ
rozwiązanie tego zadania.
Oznaczamy szukane liczby przez x i y. Ich suma jest równa 28, czyli:
x+y=28
Stąd y=28−x. Iloczyn tych liczb jest równy f(x)=x(28−x)= −x2 + 28x
Wykres funkcji f jest parabolą o ramionach skierowanych w dół, zatem wartość największa to
f(xw).
xw= ?
f(xw)= ?
16 maj 19:32
Erwin: bardzo proszę o pomoc...
16 maj 19:41
Mr.BOOO: Z powyzszego rownania liczysz −b/2a czyli p pdstawiasz pod x bo przy wierzcholku paraboli x=p
no i koniec. Wyliczasz y z 1. Rownania
1 gru 19:57