.
Piotr 10: Oblicz, ile jest wszystkich możliwych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują
dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
Na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta
5*5*5*5*5*5*5=5
7
Na pierwszym miejscu cyfra parzysta
Hmm?
1 gru 10:31
Piotr 10: W urnie jest 5 białych kul i 10 czarnych kul. Wyjmujemy jedną kulę, odkładamy, a następnie z
pozostałych wyjmujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że za drugim razem wyjmiemy dwie
kule białe.
Ω=15*91=1365
?
1 gru 10:49
Saizou :
coś masz źle z tym co na pierwszym miejscu jest parzysta
4*C25*52*53
1 gru 11:00
Saizou : a w tym drugim proponuje zrobić drzewko
1 gru 11:01
Piotr 10: Nie umiem drzewek

, czyli drugie zadanie źle ?
1 gru 11:03
Saizou : | | 187 | |
drzewka nie są trudne, wynik to P(A)= |
| |
| | 462 | |
1 gru 11:04
Piotr 10: Czyli źle na pewno, bo A=16( u mnie)
A mógłbyś mi wytłumaczyć te drzewka ?
1 gru 11:08
Saizou :

na przykładzie tego zadania:
−na początku możemy wylosować białą lub czarną kulę (czyli zaznaczam na drzewku możliwe wybory=
I poziom drzewka)
− następnie z każdej z opcji możemy wybrać 2 kule (czarną albo białą )=II poziom
− i dalej mamy wyciągnąć 2 kulę (białą lub czarną )= III poziom
i teraz należy rozpisać prawdopodobieństwo (ja rozpisze tylko dla zdarzeń sprzyjających, czyli
na tych podkreślonych na zielono)
i teraz na gałęzi mnożymy prawdopodobieństwa a między nimi się dodaje
| | 5 | | 4 | | 3 | | 10 | | 5 | | 4 | | 260 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 15 | | 14 | | 13 | | 15 | | 14 | | 13 | | 2730 | |
1 gru 11:28
Piotr 10: Już patrzę
1 gru 11:34
Saizou : tylko wynik mi się nie zgadza z operonem

ale myślę że to błąd w druku
1 gru 11:35
Piotr 10: A dobry jest ten zbiór zadań z Operonu? Arkusze maturalne itd ? Co sądzisz
1 gru 11:37
Saizou : jak dla mnie to trochę zbyt typowy, zadania są schematyczne i trochę to razi, ale tak poza tym
nawet dobry, choć czasami ich rozwiązania nie są na poziomie liceum np. twierdzenie o trzech
ciągach
1 gru 11:39
Piotr 10: Nie rozumiem dlaczego są trzy poziomy. Najpierw wyjmujemy jedną kulę, odkładamy ją i potem
wyjmujemy dwie kule
I nie wiem czemu w tym drzewku jest, że 2 razy wyjmujemy dwie kule
1 gru 11:41
Saizou : a jak chcesz zaznaczyć że wyjmujesz 2 kule jednocześnie ? nie da się tego zrobić (bynajmniej ja
nie umiem)
1 gru 11:43
Piotr 10: A no tak, myślałem, że jednocześnie, ok. Napiszę zadanko, zrobię je drzewkiem u siebie na
kartce i sprawdzisz wynik ok? Zapewne masz odpowiedź do tego zadanka, ok?
1 gru 11:44
Saizou : ok
1 gru 11:45
Piotr 10: W urnie I jest 5 białych kul i 7 czarnych kul, w urnie II są 2 białe kule i 3 czarne kule.
Wyjmujemy dwie kule z I urny i dokładamy do II urny, a następnie z II urny wyjmujemy jedną
kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że po dołożeniu kul wyjmiemy z II urny kulę czarną.
Już je robię
1 gru 11:47
Piotr 10: Chyba za trudno dla mnie

, mogę prosić o pomoc ?
1 gru 11:51
Saizou :
to trzeba pierwszy poziom rozrysować (z pierwszej urny losujemy czarną lub białą)
i powtarzamy tę czynność ..... a potem II urna
1 gru 11:53
Piotr 10:

Ta początkowa sytuacja, tak wygląda ?
1 gru 11:58
Saizou : tak, na razie ok
1 gru 12:00
Piotr 10: I co dalej?
1 gru 12:02
Saizou : masz sytuację rozpisaną do momentu kiedy wyjmujemy 2 kule z urny I, teraz musisz jeszcze
rozpisać możliwości z II urny
1 gru 12:04
Piotr 10: Tylko nie wiem jak to będzie z tym dokładaniem kuli do II urny
1 gru 12:07
Saizou : z urny II dla każdego przypadku możemy wylosować czarną lub białą kulę
1 gru 12:08
Piotr 10: To wiem, tylko teraz chodzi mi o zapisanie tego prawdopodobieństwa nad kreseczkami
1 gru 12:10
Saizou : ale jeszcze musisz rozpisać dla wybrania drugiej kuli z I urny

a w urnie II ilość kul się zwiększyła o to co wylosowaliśmy
1 gru 12:13
Piotr 10: Czyli I urna (prawdopodobieństwa nad kreseczkami)
Zaczynając od lewej strony to
4/11 ; 7/11 ; 5/11 ; 6/11
OK?
1 gru 12:16
Saizou : 
tak
1 gru 12:17
Piotr 10:

Dobra to teraz druga urna( po dołożeniu tych dwóch kul)
I mam problem z zapisaniem tego prawdopodobieństwa
1 gru 12:19
Saizou : no i teraz masz źle bo to trzeba dołączyć do każdego z wyborów 2 kuli z I urny
1 gru 12:22
Piotr 10: Mógłbyś mi to rozpisać ?
1 gru 12:28
Saizou :
1 gru 12:35
Piotr 10: Ok to rozumiem, teraz jak to wymnożyć ?
1 gru 12:39
Saizou : na gałęziach mnożysz a między nimi dodajesz
1 gru 12:41
Piotr 10: Czyli tak
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5 | | 7 | | 4 | | 7 | | 5 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 12 | | 11 | | 7 | | 12 | | 11 | | 7 | | 12 | | 11 | | 7 | |
| | 7 | | 6 | | 5 | |
+ |
| * |
| * |
| =.. ? tak? |
| | 12 | | 11 | | 7 | |
1 gru 12:43
Saizou : tak
1 gru 12:45
Piotr 10: Uff, dobra teraz spróbuję samemu zrobić zadanie z tymi drzewami. Dzięki za pomoc

. Będę pisał
w razie czegoś
1 gru 12:47
Saizou : jak będę jeszcze na forum to pomogę (jeśli będę umiał)
1 gru 12:49
Piotr 10: Dzięki Tobie ogarnąłem te drzewka, zrobiłem samemu inne zadania i sobie poradziłem. Nawet
zadanie z próbnej matury z Operonu później udało mi się zrobić

. Dzięki jeszcze raz
1 gru 15:03
Saizou : to się cieszę że Ci się udało to ogarnąć
1 gru 15:29