Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Punkt K jest punktem wspólnym okręgów o(A,a) i
kamczatka: Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Punkt K jest punktem wspólnym okręgów o(A,a) i o(B,a), punkt L
jest punktem wspólnym okręgów o(C,a) i o(D,a), przy czym oba punkty należą do kwadratu ABCD.
Wyznacz odległość między punktami K i L.
Jak powinien wyglądać rysunek ?
30 lis 13:04
kamczatka: ?
30 lis 14:06
kamczatka: ?
30 lis 19:10
kamczatka: czyli nikt nie wie ?
30 lis 19:42
Panko: ΔABK oraz ΔDLC są równoboczne o boku długości a ( warunki zadania)
KK1− wysokość ΔABK z wierzchołka K na bok AB analogicznie
LL1− wysokość ΔDLC z wierzchołka L na bok DC
ILL1I=IKK1I=(a√3)/2
Ponieważ KL= KK1∩LL1 ( jako odcinki) to IKLI=IKK1I +ILL1I −IKLI
stąd 2IKLI = 2*(a√3)/2 stąd IKLI= (a√3)/2
gdzie I KL I −−−długość odcinka KL
30 lis 20:26
kamczatka: 
nic nie ogarniam z tego
30 lis 21:15
Eta:
30 lis 21:31
Eta:
A teraz ?
30 lis 21:32
Radek:
Kamczatka śpi
30 lis 22:18
kamczatka: to zadanie mnie przerasta o(A,a) czyli środek tego okręgu to A a na rysunku jest jako
wierzchołek to nie rozumiem.
1 gru 16:37
Eta:

Okręgi mają środki w wierzchołkach kwadratu i promienie długości r= a
Czego tu jeszcze nie rozumiesz?
teraz zobacz rozwiązanie
Pańko ( specjalnie dałam Ci takie oznaczenia, jakie podał
1 gru 17:17