Wyznacz resztę z dzielenia
Albert: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x
2−4x−5 wiedząc, że liczba 5 jest
pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1)=6
robiłem to tak:
W(x)=a(x
2−4x−5)(x−5)+r
gdzie r to reszta...
W(−1)=a(1+4−5)(−6)+r=6 ===> r=6 dobrze robię?

proszę o wskazówkę
1 gru 15:42
Albert: wyszło mi x−5 a ma być −x+5

co robię źle
1 gru 15:48
Albert:
1 gru 15:52
MQ: Zauważ, że
P(x)=x
2−4x−5=(x+1)(x−5)
Natomiast z warunku, że 5 jest pierwiastkiem E(x) masz:
W(x)=Q(x)(x−5)
więc
| W(x) | | Q(x)(x−5) | | Q(x) | |
| = |
| = |
| |
| P(x) | | (x+1)(x−5) | | (x+1) | |
1 gru 16:07
Albert:
1 gru 16:07
Albert:
1 gru 16:33
Albert: nie czaje
1 gru 16:34
Albert: proszę o obliczenia
1 gru 16:53
Kaja: wielomian w można zapisac w postaci w(x)=q(x)(x2−4x−5)+ax+b.
skoro 5 jet pierwiastkiem wielomianu to zachodzi 0=q(5)(52−4*5−5)+5a+b
skoro zaś w(−1)=6, to 6=q(−1)((−1)2−4*(−1)−5)+a*(−1)+b
weź to w układ równań i rozwiąż.
reszta to ax+b
1 gru 17:03
Albert: a jest to gdzieś napisane na metamatyka pisz pl że możemy zapisywac w takiej postaci
w(x)=q(x)(x2−4x−5)+ax+b
1 gru 17:47