wartość f. trygonometrycznej
Kasia: Ile będzie wynosić wyrażenie:
sin(180' − α− β)= sin (α+β) − czy to jest poprawny wynik?
1 gru 12:58
MQ: Tak
1 gru 13:05
Kasia: jeszcze jedno pytanie:
| 2cosαa sin(α−β) | |
| = h |
| sin(α+β) | |
czy mogę postąpić w ten sposób:
| −2cosαa sin(α+β) | |
| = h− skracam sin(α+β) |
| sin(α+β) | |
−2cosαa = h
1 gru 13:37
MQ: A skąd ci wyszło przejście sin(α−β) nie równa się −sin(α+β)
1 gru 13:40
MQ: To były dwa zdania: A skąd ci wyszło to przejście. Przecież sin(α−β) nie równa się −sin(α+β).
1 gru 13:41
Kasia: stąd moje pytanie
jak mogę uprościć to wyrażenie?
1 gru 13:45
MQ: A co masz wyliczyć z tego wzoru?
1 gru 13:49
1 gru 13:56
MQ: W twoim wzorze nie ma hm
1 gru 13:59
Kasia: wpisałam h żeby nie robić zamieszania, po znaku równości powinno być hm
1 gru 14:01
MQ: | | 2cosα | |
A to |
| to skąd się wzięło i co to jest a? |
| | a | |
1 gru 14:03
MQ: I jeszcze co masz dane w zadaniu?
1 gru 14:03
Kasia: a− podstawa ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
h− obliczyłam w tan α (dana w zadaniu) − kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy
w zamieszczonym linku w ostatnim etapie zadania należy obliczyć wysokość hm, żeby później móc
obliczyć b a następnie przekroju ostrosłupa jakim jest trapez
b− krótsza podstawa trapezu
ostatni rysunek w linku który zamieściłam to obrazuje
1 gru 14:33
MQ: | | 2 | |
Wg. oznaczeń, jak w linku, to h= |
| |
| | 2cosα | |
h
t obliczysz z tw. sinusów:
Potrzebne nam jeszcze b.
b obliczymy z tw. Talesa:
A x obliczymy znowu z tw. sinusów:
Pole trapezu:
1 gru 14:56
1 gru 15:00
MQ: Policzę to i jakby co, to zajrzę za pół godziny.
1 gru 15:03
MQ: Po poskracaniu wyszło mi
1 gru 15:52
Kasia: Dziękuję za pomoc więc tak, utknęłam przy obliczaniu b
wynik z podręcznika ma postać:
1)
√2 √ 1+ tg2α2 / tg
α2
podane są dwa rozwiązania
natomiast ja ugrzęzłam w oblliczaniu b
nie mogę skrócić
| | a | | a sin β | |
b a2cos α = a ( |
| − |
| ) |
| | 2cos α | | sin (α +β) | |
| | sin (α +β) − sin β 2 cosα | |
b= a |
| |
| | sin (α +β) | |
po podstawieniu do wzoru
| | sin (α +β) − sin β 2 cosα | |
P = 12 ( a + a |
| ) a2cos α |
| | sin (α +β) | |
Jeśli masz jeszcze do mnie cierpliwość to wskaż błąd
1 gru 19:08
MQ: | | x | | 2xcosα | |
b=a(1− |
| )=a(1− |
| ) |
| | h | | a | |
więc
| a+b | | asinβ | | cosαsinβ | |
| =a−x*cosα=a − |
| *cosα = a(1− |
| ) |
| 2 | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
| | a+b | | asinα | | cosαsinβ | |
P=ht |
| = |
| *a(1− |
| )= |
| | 2 | | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
| | a2sinα | | sin(α+β)−cosαsinβ | |
= |
| * |
| = |
| | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
| | a2sinα | | sinαcosβ+cosαsinβ−cosαsinβ | |
= |
| * |
| = |
| | sin(α+β) | | sin(α+β) | |
| | a2sinα | | sinαcosβ | | sin2αcosβ | |
= |
| * |
| =a2 |
| |
| | sin(α+β) | | sin(α+β) | | sin2(α+β) | |
Do tego doszedłem −− tamten poprzedni wynik, który podałem, był niestety błędny, choć ładny
1 gru 19:35