Zadanie
Kubon: Biblia (I Księga Królewska rozdział 7,23) podaje, że na zlecenie króla Salomona zbudowano
kolisty zbiornik na wodę o obwodzie 30 łokci i średnicy 10 łokci. Jakie przybliżenie liczby Pi
wynika z tych informacji? Znajdź w Biblii fragment który to opisuje
28 paź 20:04
think: 2πr = 30
2r = 10
π*10 = 30 ⇒ π = ....
co do znajdywania w Biblii to już zadanie dla Ciebie.
28 paź 20:07
Grześ: Przybliżenie liczby Pi wynosi 3

Następnie sporządził odlew "morza" o średnicy dziesięciu łokci, okrągłego, o wysokości pięciu
łokci i o obwodzie trzydziestu łokci.
28 paź 20:08
28 paź 20:09
bożydarek: Nie wieeeeem
1 gru 20:00