Liczba 2 jest 3-krotnym pierrwiastkiem wielomianu
Albert: Liczba 2 jest 3−krotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x−1 wynosi 3.wyznacz wzór tego wielomianu.
dlaczego odp to −3(x−2)3
1 gru 14:01
Albert:
1 gru 14:16
sinus:
W(x) = a(x − 2)3 i a(1 − 2)3 = 3
1 gru 14:20
Panko: W(x)=a(x−2)3=a( (x−1)−1)3=a{x−1)*Q(x) +a(−1)3
czyli a(−1)3=3 stąd a=−3
Q(x)=(x−1)2−3(x−1)+3;
Odp W(x)= −3(x−2)3
1 gru 14:22
sinus:
Przekombinował Panko
a*(1 − 2)3 = 3 stąd a = −3 i W(x) = −3(x − 2)2
1 gru 14:28
Albert: ok dzięki
1 gru 14:48