Reszta z dzielenia wielomianu
Albert: Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia w przez x+2
wynosi 4. znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x)=x2−x+6.
Robiłem to tak:
reszta to ax+b
czyli:
3a+b=14
−2a+b=4
wyszło:
a=2
b=8
mógłbym prosić o inny sposób rozwiązania tego zadania?
1 gru 18:05
-:):
... jeszcze go nie rozwiązałeś ... −
1 gru 18:13
Albert: no to reszta to 2x+8.. proszę o inne rozwiązanie
1 gru 18:22
-:):
... czy TY na pewno zrozumiałeś o co pytają ? −
1 gru 18:25
Albert: chyba tak. Ta reszta to 2x+8. Masz inny sposób na rozwiązanie?
1 gru 18:30
bezendu:
I jeszcze źle zapisałem Q(x)

ehh
1 gru 18:33
-:):
"znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x)=x2−x+6"
1 gru 18:33
bezendu: zapisałeś*
1 gru 18:33
bezendu:
Kolego naucz się przepisywać bez błędów..
Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia w przez x+2
wynosi 4. znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x)=x2−x−6.
W(−2)=4 i W(3)=14
Q(x)=(x+2)(x−3)
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
W(x)=(x+2)(x−3)*Q(x)+ax+b
W(−2)⇒(−2+2)(−2+3)*Q(−2)−2a+b=4
W(3)⇒(3+2)(3−3)*Q1(3)+3a+b=14
−2a+b=4 /(−1)
3a+b=14
2a−b=−4
3a+b=14
5a=10
a=2
−4+b=4
b=8
R(x)=2x+8
1 gru 18:40