oblicz
matma: Wartość bezwzgledna. Oblicz
|4 − 2 √5| + |2 √5 − 5| = proszę niech ktoś wytlumaczy od razu
1 gru 16:46
bezendu:
|4−2√5|+|2√5−5|
4−2√5<0
2√5−5<0
2√5−4+5−2√5=1
1 gru 16:48
Kaja: zastanów się,czy to co jest w wartościach bezwzględnych jest dodatnie czy ujemne. jesli
dodatnie to przepisujemy to bez wartości bezwzględnej, jesli ujemne, to opuszczamy wartośc
bezwzględną, ale zmieniamy znak wyrażenia. wyrażenie 4−2√5 jest ujemne, zatem
|4−2√5|=−4+2√5,
wyrażenie 2√5−5 tez jest ujemne, zatem |2√5−5|=−2√5+5. czyli:
|4−2√5|+|2√5−5|=−4+2√5+(−2√5+5)=1
1 gru 16:49
Eta:
4<2√5≈ 4,43 <5 to |4−2√5|= −4+2√5 , |2√5−5|= −2√5+5
czyli:
|4−2√5|+|2√5−5|= −4+2√5−2√5+5=.......
1 gru 16:51
matma: Czemu przed 4 jest minus'?
1 gru 16:56
matma:
1 gru 16:56
Kaja: popatrz an moje rozwiązanie. poczytaj.
1 gru 16:57
matma: Czyli jak się zmienia znak to z przodu też się zmienia?
1 gru 17:00
Kaja: oczywiść, znak jest przed całością np. |4−2√5|=−(4−2√5)=−4+2√5
1 gru 17:04
matma: A w tym przykladzie? |4− √15| − |3−√15| =
1 gru 17:04
Radek:
4−√15−(√15−3)
4−√15−√15+3=7
1 gru 17:06
Kaja: no to mamy 4−√15>0 i 3−√15<0
zatem |4−√15|−|3−√15|=4−√15−[−(3−√15)]=4−√15+3−√15=7−2√15
1 gru 17:06
Radek:
7−2
√15
1 gru 17:07
Kaja: Radek masz źle
1 gru 17:07
Kaja: no właśnie
1 gru 17:07
matma: Nadal nie wiem kiedy mam stawiać minusy a kiedy plusy:(
1 gru 17:15
Radek:
Szczerze to nikt tego nie wie
1 gru 17:16
matma: No bo przy tym przykladzie ktory teraz rozwiazywalismy to praktycznie nic nie zmienilismy z
kolei we wczesniejszym dużo i nic nie ogarniam:(
1 gru 17:18