równanie
Radek:
Mam takie równanie ax+a=x wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których to równanie jest
sprzeczne:
ax+a=x
ax−x=−a
x(a−1)=−a
a−1≠0
a=1 sprzeczność
1 gru 15:17
Godzio:
Ok
1 gru 15:22
Grzech: wynik dobry, ale sam zapis średni jak dla mnie.
1 gru 15:22
Piotr 10: ax+a=x
ax−x+a=0
(a−1)*x+a=0
A=0 ⋀ B≠0
Ax+B=0
a−1=0 ⋀ a≠0
a=1 ⋀ a≠0
ODP: a=1
OK.
1 gru 15:22
Radek:
Godzio zapis ok ?
1 gru 15:22
Radek:
wykaż, że równanie ze zmienną x i parametrem a a
2x+ax=1−x ma rozwiązanie dla dowolnej wartości
parametru a
ax
2+ax+x=1
x(a
2+a+1)=1
i teraz mam w mianowniku f.kwadratową parabola ramionami do góry Δ<0 więc nie ma miejsc
zerowych ? o to chodzi ?
1 gru 15:27
Saizou : nie możesz podzielić przez 'x', bo nie wiesz czy nie jest przypadkiem 0

(ewentualnie dzieląc przez 'x' musisz rozpatrzeć przypadek"co by było gdyby x=0")
1 gru 15:31
Saizou : sorry nie patrz na mój post, bo widziałem tam ax
2 zamiast a
2x
1 gru 15:32
Radek: czyli ?
1 gru 15:34
Saizou : a teraz do zadania, wystarczyło sprawdzić czy a
2+a+1≠0 bo nie można dzielić przez 0, a skoro
| | 1 | |
a2+a+1>0 to x= |
| ma rozwiązanie dla a∊R |
| | a2+a+1 | |
1 gru 15:35
Radek:
a∊R

napisałem wcześniej czemu ?
1 gru 15:35
Piotr 10: a2x+ax=1−x
a2x+ax+x −1 =0
(a2+a+1)*x − 1=0
A≠0 ∧ B∊R
Ax+B=0
a2+a+1≠0
Δa<0 i ramiona skierowane do góry więc
a2+a+1 >0 dla a∊R
c.n.w
1 gru 15:36
Radek:
Piotr czemu Ty zapisujesz to w postaci funkcji liniowej ?
1 gru 15:40
Saizou : bo
Piotr korzysta z postaci ogólnej prostej
1 gru 15:42
Piotr 10: Wynika to z wykresu funkcji liniowej
Gdy mamy funkcję postaci ax+b=0
I a=0 i b=0 wtedy wykres funkcji nakłada się na oś OX, więc ma nieskończenie wiele rozwiązań
II a≠0 i b∊R wtedy wykres funkcji przecina tylko raz oś OX, czyli ma jedno rozwiązanie
III a=0 i b≠0, wtedy otrzymujemy funkcję stałą nad osią OX lub pod osią OX, czyli brak
rozwiązań(bo nie przecina w ogóle osi OX)
1 gru 15:43
Radek: to takie coś
a2x−x=a+1
x(a2−1)=a+1
x(a−1)(a+1)=a+1
dla a=1 sprzeczność
dla a=−1 tożsamość
dla a≠−1 i a≠1 oznaczone ?
1 gru 15:46
Radek: ?
1 gru 15:52
Lemon: Ok
1 gru 15:52
Radek:
Dane jest równanie ze zmienną x i parametrami a,b: ax+2b=bx+2a Zbadaj ilość tego równania w
zależności od a i b
ax−bx=2a−2b
x(a−b)=2(a−b)
dla a=b tożsamość
dla a≠b oznaczone
?
1 gru 15:56
Mila:
Dobrze.
1) a=1, to wtedy masz sytuację:
x*0*2=2 sprzeczność, bo wychodzi 0=2 ( równanie sprzeczne)
2) a=−1, to wtedy masz :
x*(−2)*0=0 niezależnie co podstawisz za x masz 0=0, równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
3) a≠1 i a≠−1
równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie ( oznaczone)
===========
1 gru 16:00
Radek:
Pani Milu a mogę sobie tak bezkarnie dzielić ? czy dopiero po wyznaczeniu dziedziny ?
1 gru 16:02
Radek: ?
1 gru 16:17
Mila:
Po zaznaczeniu, że dzielnik różny od zera.
W 3 przypadku masz podane: a≠1 i a≠−1
w drugim zadanku napisałeś: a≠b, wtedy możesz zapisać:
x=2
1 gru 16:59
Radek:
Dane jest równanie x3+px2+px+p2=0 z niewiadomą x. Wyznacz liczbę różnych rozwiązań tego
równania w zależności od parametru p ?
x3+px2+px+p2=0
x2(x+p)+p(x+p)=0
(x+p)(x2+p)=0
x=−p nie wiem ?
1 gru 17:05
Eta:
(x+p)(x2+p)=0
dla p=0 jedno rozwiązanie, bo x3=0 ⇒
dla p<0 x+p=0 −−1 rozwiązanie i x2+p =0 −− 2 rozwiązania ( r−m 3 rozwiązania)
dla p>0 x+p =0 −− 1 rozw. i x2+p=0 −− sprzeczne w zb. R
1 gru 17:11
Eta:
"puk−puk" ?
1 gru 17:12
Radek:
Dobry wieczór Pani
Eto 
zaraz przeanalizuję !
1 gru 17:15
Eta:
Hej
zieloną ?możesz zjeść, ale
czerwona Eta musi zostać!
przynajmniej do
maja 2014
1 gru 17:20
Radek:
Czemu do maja 2014 ?

Ja mówiłem o
1 gru 17:20
Eta:
Napisałeś
Eto
1 gru 17:21
Mila:
Znowu flirtujecie?
1 gru 17:24
Radek:
A tak jakoś

Dane jest równanie px
2+1=p z niewiadomą x i parametrem p∊R wyznacz liczbę rozwiązań tego
równania w zależności od parametru p
px
2−p+1=0
dla p=0 jedno rozwiązanie
dla p<o dwa rozwiązania
dla p>0 brak rozwiązań
?
1 gru 17:25
Eta:
Witaj
Mila ( czemu "smutny kolor" ? ) ...
1 gru 17:25
Eta:
Ejjj
Raduś 
dla p=0 ...................... co otrzymasz? ( myśl troszkę
1 gru 17:28
Mila:
Witaj Eto!
Komputer wysiadł, jestem na gościnnych występach.
1 gru 17:31
Radek:
Dla 1=0 sprzeczność czyli brak rozwiązań ! przepraszam
1 gru 17:31
Radek:

Dane jest równanie ||x|−2|+2=|p| z niewiadoma x. Wyznacz liczbę rozwiązań tego równania w
zależności od parametru p. Narysuj wykres funkcji f(p) która przyjmuję dla danego p∊R wartość
równą ilości rozwiązań powyższego równania.
jak bym miał p to nie miałbym problemu ale tutaj mam |p| ?
1 gru 17:36
Eta:

zobacz teraz graficznie:
px
2+1=p dla p≠0
| | p −1 | |
0 rozwiązań dla ......... |
| <0 ⇒ p∊ |
| | p | |
1 rozwiązanie dla ....
2 rozwiązania dla ...
dokończ.........
1 gru 17:39
Eta:
"jakbym miał
p ... a mam
|p| 
to rozwiąż tak jak dla "p" tylko z modułem i rozwiąż .....
1 gru 17:41
Eta:
Np 2 rozwiązania dla |p|=2 lub |p| >4 i teraz rozwiąż .......
1 gru 17:43
Radek:
p∊(−∞,2) brak rozwiązań
p∊{2} dwa rozwiązania
p∊(2,4) cztery rozwiązania
√4 trzy rozwiązania
p∊(4,∞) dwa rozwiązania
1 gru 17:43
Radek: p∊{4} trzy rozwiązania
1 gru 17:44
Eta:

popraw , i napisz jeszcze raz odpowiedzi
np: trzy rozwiązania dla:
4<|p|<2⇒ |p|<2 i |p|>4 ⇒ p ........
1 gru 17:47
Radek:
To jest rozwiązanie dla p a nie |p|..
1 gru 17:48
Radek:
hmm ?
1 gru 17:52
Radek: ?
1 gru 18:07
Radek:
1 gru 19:17