| 1 | 1 | |||
Obliczyc Sn=∑ | + | . | ||
| 5k | 2k |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
Sn=∑ | + | = | + | + | + | + | +...+ | + | ||||||||||
| 5k | 2k | 5 | 2 | 25 | 4 | 125 | 5n | 2n |
| 1 | 1 | |||
moge to zrobic tak: wyrazy postaci | tworza ciag geometryczny, wyrazy | tez | ||
| 5n | 2n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1−(15)n | 5n−1 | |||||||
S1= | + | +...+ | = | * | = | |||||||
| 5 | 25 | 5n | 5 | 45 | 4*5n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1−(12)n | 2n−1 | |||||||
S2= | + | +...+ | = | * | = | |||||||
| 2 | 4 | 2n | 2 | 12 | 2n |
| 1 | 1 | 5n−1 | 2n−1 | 2n(5n−1)+4*5n(2n−1) | ||||||
∑ | + | =S1+S2= | + | = | ||||||
| 5k | 2k | 4*5n | 2n | 4*10n |
| 5*10n−2n−4*5n | ||
= | ||
| 4*10n |