?
Malwina: Hej

Czy wiecie może jak to rozwiązać z góry dziękuje za pomoc

Oblicz długość boku i pole
rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm
dłuższa od dłuższej przekątnej.
1 gru 13:19
Malwina: Proszę o pomoc!

Potrzebuje to na jutro do szkoły, a dzis chyba cos jest ze mną nie tak moje
głowa nie myśli.
1 gru 14:21
Janek191:

e = 12 cm
2a − 4 = e
czyli
2a − 4 = 12
2a = 12 + 4 = 16
a = 8
Z tw. Pitagorasa mamy
6
2 + x
2 = a
2
36 + x
2 = 8
2 = 64
x
2 = 64 − 36 = 28 = 4*7
x =
√4*7 = 2
√7
więc
f = 2 x = 2* 2
√7 = 4
√7
Pole rombu
P = 0, 5 e*f = 0,5 *12*4
√7 = 24
√7
Odp. a = 8 cm, P = 24
√7 cm
2
==========================
1 gru 14:38
Eta:
@
Janek191
Należy mi się "nagroda" za usuwanie "klonów"
1 gru 14:44
1 gru 14:55