wartość parametru
tadam: dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
{x+y=2k
{x−2y=3−k
jest para liczb:
a)dodatnich
b)ujemnych
c) o różnych znakach.
wytłumaczy ktoś jak się zabrać za takie zadanie?
1 gru 12:58
ICSP: Wyznacznikami ?
1 gru 12:59
tadam: W= −2−1=−3
Wx=−4k−3+k=−3k−3=−3(k+1)
Wy=3−k−2k=3−3k=−3(k−1)
k∊R − u. oznaczony
x=k+1
y=k−1
?
1 gru 13:05
tadam: co mogę z tym teraz zrobić? weług odp.
a) k∊(1,∞) b)k∊(−∞,−1) c)k∊(−1,1)
1 gru 13:13
ICSP: Masz wyliczony x oraz y
a) x > 0 ⋀ y > 0
b) x < 0 ⋀ y < 0
c) xy < 0
1 gru 13:14
tadam: nadal nie rozumiem jak się łączy twoja odp. z tymi wyznacznikami
1 gru 13:16
ICSP: z wyznaczników wyznaczyłeś x oraz y w zależności od k
Teraz możesz sobie po prostu podstawić wartości i kilka prostych nierówności liniowych z k
1 gru 13:17
tadam: np. jakie wartości mam podstawiać?
1 gru 13:18
ICSP: ile jest równe x oraz ile jest równe y ?
1 gru 13:21
tadam: x=k+1
y=k−1
1 gru 13:23
ICSP: Podaj warunek z przykładu a)
1 gru 13:27
tadam: dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań jest para liczb dodatnich,
twoje: a) x > 0 ⋀ y > 0
b) x < 0 ⋀ y < 0
c) xy < 0
aha. już zrozumiałam, tylko jak teraz przejść do tej postaci z odp.?
1 gru 13:29
ICSP: Podstaw i rozwiąż Co w tym trudnego ?
1 gru 13:30
tadam: dziękuję za cierpliwość, już zrozumiałam wszystko
1 gru 13:34