granaistosłupy
marta: Może ktoś mi pomóc?

W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna o długości 8
√3 tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa
1 gru 17:41
-:):
Identycznie policzysz h ( a jeśli wolisz to z Pitagorasa) ... i do dzieła
1 gru 18:00
marta: jaki jest wynik dla a?
1 gru 18:13
marta: 4?
1 gru 18:15
-:):
jasne
1 gru 18:21
marta: H= 4√3 ?
1 gru 18:31
-:):
| H | |
| =sin60o .... więc chyba nie |
| 8√3 | |
1 gru 18:41
marta: To H=16. Ale wtedy dalej nie wiem jak liczyć
1 gru 19:02
-:):
... może włącz myślenie ... i przypomnij działania na ułamkach −
1 gru 19:20
marta: A nie możesz mi pomóc i tego obliczyć? Ja już nie myśle
1 gru 19:23
-:):
... wybacz ... ale pracy domowej za Ciebie nie napiszę
1 gru 19:37
marta: To nie jest praca domowa. To wytłumacz mi co robie źle
1 gru 19:39