całka
Lusia: Mam do policzenia całkę
czy mogłabym poprosić o jakąś wskazówkę ?
1 gru 14:00
Krzysiek: rozbić na ułamki proste.
1 gru 14:03
daras: | | xdx | | 1 | |
Δ>0 , ∫ |
| = |
| ln|x2−3| + C |
| | x2−3 | | 2 | |
1 gru 14:09
Krzysiek: ok, tylko,że jeszcze została druga całka
1 gru 14:10
daras: GG:2489859
| | dx | | √3 | | x−√3 | |
∫ |
| = |
| ln| |
| | + C |
| | x2−3 | | 6 | | x+√3 | |
1 gru 14:14
Lusia: a skąd wziął się wynik tej drugiej całki? To pierwsze zrobiłam, a drugiego nie potrafiłam.
1 gru 14:20
Lusia: a co zrobić z taką całką ?
dziękuję za pomoc
1 gru 14:26
Krzysiek: zapewne skorzystał z gotowego wzoru (choć może umie w pamięci takie całki obliczać

)
5x=5/3(3x+2)−10/3
1 gru 14:32
Lusia: o dziękuję

już policzyłam
1 gru 14:38
Lusia: a coś takiego:
| | 7x2+7x−176 | |
∫ |
| |
| | x3−9x2+6x+56 | |
Obliczyłam pochodną mianownika, zapisałam licznik za pomocą tej pochodnej i rozłożyło mi sie na
dwie całki, jedną z nich policzyłam, a drugiej nie. Licznik w niej to wielomian pierwszego
stopnia, a mianownik jest taki sam jak był.
1 gru 14:58
Krzysiek: rozbijasz ułamek na ułamki proste.
1 gru 15:13
daras: zajrzyj do tablic całek
1 gru 15:59