...
Kaś.: Lewa strona równania 2+6+10+...+x=242 jest sumą wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego. Rozwiąż
to równanie.
30 sty 17:30
ICSP: Już robię.
30 sty 17:31
ICSP: Sposób rozwiązania
1. Wyznaczam różnicę ciągu.
2. Korzystam ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego i wyliczam liczbę wyrazów
3. wyliczam x ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego
a
1 = 2
a
2 = 6
a
2 − a
1 = r = 4
a
n = x
S
n = 242
a
n = a
1 + (n−1)r
| | a1 + an | | 2a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| *n ⇔ Sn = |
| *n. Podstawiamy: |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 + 4n − 4 | |
242 = |
| * n ⇔ 484 = 4n2 ⇔ 4n2 = 484 ⇔ n2 = 121 ⇔ n = 11 v n = −11 |
| | 2 | |
a
11 = a
1 + 4(11−1} = a
1 + 40
a
11 = 2 + 40 = 42
x = a
11 ⇔ x = 42
30 sty 17:36
ICSP: Oczywiście zapomniałem napisać że n =− 11 jest sprzeczne.
30 sty 17:37
Kaś.: Dziękuję.

jutro mam sprawdzian.. a to dla mnie czarna magia jak narazie O.o
30 sty 17:40
zabcia: Znajdź liczbę x dla której liczby 2,x−4,x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
18 cze 17:40
Mateusz:
Po pierwsze na przyszłość dodawaj zadania osobno a nie wygrzebuj jakiś starych watków

Po drugie skotrzystaj z własnosci ciągu geometrycznego:
a
n2= a
n−1*a
n+1
18 cze 17:43
Ajtek:
Z własności c. geometrycznego:
an2=an−1*an+1, zatem mamy:
(x−4)2=2*x
I teraz do f. kwadratowej, Δ, pierwiastki i po zabawie.
18 cze 17:43
Ann: Pewien ciąg geometryczny określony jest wzorem rekurencyjnym a1= −2 i an+1 = ułamek jedna
trzecia an... Jaki jest wzór ogólny tego ciągu...
1 gru 17:02
Ann: Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają resztę
3
1 gru 17:09