Nierówność kwadratowa
Pan Iks: Potrzebuję odpowiedzi na pytanie dlaczego (opisowo, żeby to zrozumieć) rozwiązaniem nierówności
9x2+12x+4>0 jest x ∊ R − { − 23 }
Przy okazji mam pytanie − czy na maturze muszę zapisywać odpowiedź w formie zbiorów liczb
(podstawa)? Chodzi o prostą kwestię, bo mój nauczyciel twierdzi, że odpowiedź w postaci np. x
= 3 nie jest formą zdaniową (nie można to uznać za odpowiedź) tylko wyrażenie algebraicznym
(czy jakoś tak).
1 gru 17:52
Janek191:

9 x
2 + 12 x + 4 > 0
Δ = b
2 − 4ac = 12
2 − 4*9*4 = 144 − 144 = 0
a = 9 − parabola ma ramiona skierowane ku górze
Δ = 0 − funkcja ma jedno miejsce zerowe
| | 2 | |
czyli za wyjątkiem punktu ( − |
| ; 0 ) wykres funkcji leży nad osią OX, czyli |
| | 3 | |
| | 2 | |
9 x2 + 12 x + 4 > 0 dla x ∊ R \ { − |
| } |
| | 3 | |
Patrz też na wykres
1 gru 18:44