Narysować zbiór liczby zespolonej
rollo: Narysować zbiór {z∊ℂ; Im(z
3)≤0}
Zrobiłem tak:
Im(|z|
3(cos3φ+isin3φ))≤0
|z|
3=0 ∨ sin3φ≤0
z=0 ∨ sin3φ≤0
Czy to jest poprawnie zrobione?
Jak to dalej narysować na płaszczyźnie?
Poproszę o objaśnienia, gdyż to mi dużo da
1 gru 17:23
rollo: Nikt nie wie?
1 gru 17:56
MQ: Trzeba jeszcze rozwiązać sin3φ≤0
1 gru 18:03
rollo: No właśnie w tym leży problem... Jak?
1 gru 18:17
MQ: No co? wykresu funkcji sinus nigdy nie widziałeś?
przedział od π do 2π z okresem 2kπ −−− tam sinusy są ujemne.
1 gru 18:45
Panko:
Może tak
z=x+iy z3=x3−3xy2 +iy(3x2−1)
Im(z3) =y(3x2−1)
Im(z3) <=0 ⇔y(3x2−1)<=0
1 gru 19:05