matematykaszkolna.pl
wycinek koła KoŁo: rysunekCzy wzór na taki wycinek koła to będzie:
 α 
Pw=

*π*(r+s)2 ?
 360 
1 gru 14:43
Janek191: To nie jest wycinek tego koła emotka
1 gru 14:51
KoŁo: Dlaczego? Jeżeli nie wycinek, to co? emotka
1 gru 14:51
sinus: rysunek Czerwony obszar to wycinek koła
1 gru 14:54
KoŁo: Dzięki, rozwialiście moje wątpliwości. Na lekcji miałem zadanie: Wykres funkcji f(x) = |x+1| rozcina koło o środku w punkcie (0,0) i r=5 na dwie figury. Oblicz pole mniejszej z figur. Wychodzi na to, że nauczycielka źle rozwiązała to zadanie. Policzyła pole dwóch wycinków. Jeden o promieniu 6 a drugi o promieniu 4. Ta mniejsza figura miała mieć wtedy pole równe połowy pola koła minus pola tych dwóch wycinków. I wyszło że to pole wynosi 6π. Ale widocznie jest źle.
1 gru 15:02
Eta: rysunek Pole figury = P(ΔABC) + P(ADB odcinka koła) trójkąty OAB i CAB są prostokątne , bo proste y= x i y= −x są nachylone do osi OX pod kątem 45o Rozwiązując układ równań ; y=x+1 i x2+y2=25 , dla x≥ −1 y= −x−1 i x2+y2=25 , dla x<−1 otrzymasz współrzędne punktów A(3,4) i B(−4,3) i dane C( −1,0) Możesz policzyć pole trójkąta ABC= ....... = 12 Pozostało obliczyć pole odcinka (ABD) koła = P(wycinka OAB) − P(ΔOAB)
 1 
P(wycinka OAB)=

π*25
 4 
Trójkąt AOB jest połówkąkwadratu o boku r=5 , to P(ΔOAB)= 12,5
 25π 25π−2 
zatem P(figury)= 12−

−12,5 =

[j2]
 4 4 
Twoja Pani źle podała rozwiązanie .... pozdrów Ją ode mnie emotka
1 gru 16:20
KoŁo: Dzięki Eta! Nie wpadłbym na takie rozwiązanie. Jeszcze mam pytanie.Skąd jest pewność że wycinek OAB ma kąt prosty?
1 gru 18:30