wycinek koła
KoŁo:

Czy wzór na taki wycinek koła to będzie:
1 gru 14:43
Janek191:
To nie jest wycinek tego koła
1 gru 14:51
KoŁo: Dlaczego? Jeżeli nie wycinek, to co?
1 gru 14:51
sinus:

Czerwony obszar to wycinek koła
1 gru 14:54
KoŁo: Dzięki, rozwialiście moje wątpliwości.
Na lekcji miałem zadanie:
Wykres funkcji f(x) = |x+1| rozcina koło o środku w punkcie (0,0) i r=5 na dwie figury.
Oblicz pole mniejszej z figur.
Wychodzi na to, że nauczycielka źle rozwiązała to zadanie.
Policzyła pole dwóch wycinków. Jeden o promieniu 6 a drugi o promieniu 4.
Ta mniejsza figura miała mieć wtedy pole równe połowy pola koła minus pola tych dwóch
wycinków. I wyszło że to pole wynosi 6π.
Ale widocznie jest źle.
1 gru 15:02
Eta:

Pole
figury = P(ΔABC) + P(ADB odcinka koła)
trójkąty OAB i CAB są prostokątne ,
bo proste y= x i y= −x są nachylone do osi OX pod kątem 45
o
Rozwiązując układ równań ; y=x+1 i x
2+y
2=25 , dla x≥ −1
y= −x−1 i x
2+y
2=25 , dla x<−1
otrzymasz współrzędne punktów A(3,4) i B(−4,3) i dane C( −1,0)
Możesz policzyć pole trójkąta ABC= ....... = 12
Pozostało obliczyć pole odcinka (ABD) koła = P(wycinka OAB) − P(ΔOAB)
Trójkąt AOB jest połówkąkwadratu o boku r=5 , to P(ΔOAB)= 12,5
| | 25π | | 25π−2 | |
zatem P(figury)= 12− |
| −12,5 = |
| [j2] |
| | 4 | | 4 | |
Twoja Pani źle podała rozwiązanie .... pozdrów Ją ode mnie
1 gru 16:20
KoŁo: Dzięki Eta! Nie wpadłbym na takie rozwiązanie.
Jeszcze mam pytanie.Skąd jest pewność że wycinek OAB ma kąt prosty?
1 gru 18:30