Nierównosci potęgowe
maupka: Bardzo prosiłabym o pomoc z tym zadaniem:
| | 5 | | 13 | | 35 | | 2n+3n | | 9 | |
( |
| + |
| + |
| +...+ |
| ) |x| < ( |
| ) (x2−2)/2 |
| | 6 | | 36 | | 216 | | 6n | | 4 | |
30 lis 11:53
maupka: Nikt nic? ...:(
30 lis 12:34
maupka: | | 2n+3n | |
Odświeżam, okazuje się że to szereg geometryczny i po wyrażeniu |
| powinny być |
| | 6n | |
jeszcze kropki. Wie ktoś jak to rozwiązać?
30 lis 17:59
maupka: ODŚWIEŻAM
nadal potrzebuje pomocy
1 gru 15:41
Panko: 56=26 +36
lewa strona to suma dwóch szeregów geometrycznych zbieżnych bo IqI <1
pierwszy ma a1=2/6=1/3 q1=1/3 jego suma s1=a1/(1−q1)=1/2
drugi ma b1=3/6=1/2 q2=1/2 jego suma s2=b1/(1−q2)=1
stąd
(s1+s2)IxI <(9/4)(x2−2)/2
(3/2)IxI< (3/2) x2−2
a=3/2 >1 f..ja wyykł. jest rosnąca
IxI<x2−2
0<x2−IxI −2 i taki myk x2 =(IxI)2
0<(IxI)2 −IxI −2
0< ( IxI−2)((IxI +1) ale IxI+1 > 0 dla x∊R stąd
0< IxI −2
Odp x∊(−∞ , −2) ∪ ( 2, ∞)
1 gru 17:35
dżeszi: faktycznie, dzięki!
1 gru 18:09