Obliczyć granice funkcji.
kuba: lim arcctg (1−2cosx)/(3x−π)
x→π3
1 gru 14:14
kuba: jakaś podpowiedz?
1 gru 14:35
Krzysiek: tam jest arcctg? czy arctg?
1 gru 14:38
kuba: arcctg
1 gru 14:41
Krzysiek: a ten cały ułamek to jest argument arcctg?
czy (3x−π) już nie jest argumentem?
1 gru 14:43
kuba: cały ułamek jest argumentem
ma wyjść √33
aczkolwiek odpowiedzi się często nie zgadzają.
1 gru 14:44
Krzysiek: | | 1+2cosx | |
pomnóż ułamek przez |
| |
| | 1+2cosx | |
| | sint | |
i skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
1 gru 14:45
Krzysiek: a w sumie to nie będzie takie proste bo jest 2cosx

więc będzie trzeba poprzekształcać.
możesz korzystać z reguły de l'Hospitala?
1 gru 14:47
kuba: własnie o to chodzi że nie

, nie wiem czy babka się nie pomyliła
1 gru 14:57
Krzysiek: po pomnożeniu mamy:
| 1−4cos2x | |
| =4(sin2x−3/4)}{3(x−π/3)(1+2cosx)} |
| 3(x−π/3)(1+2cosx) | |
podstawienie: t=x−π/3
| | 4(sin2(t+π/3)−3/4) | |
= |
| =U{4(sin(t+π/3)−sinπ/3)(sin(t+π/3)+ |
| | 3t(1+2cos(t+π/3) | |
sinπ/3)}{3t(1+2cos(t+π/3)}
| | sin(t+π/3)−sinπ/3 | |
i teraz: limt→0 |
| :=(sint)'|x0=π/3=cos(π/3) |
| | t | |
1 gru 15:12
kuba: Dzięki bardzo
1 gru 15:20
kuba: A co zrobić z takimi przykładami ?
lim (sin ln(x+1) − sin lnx)
x→∞
lim (sin √x+1 − sin √x)
x→∞
chodzi mi o metodę najlepiej, nie musi być rozwiązane
1 gru 15:38
1 gru 15:49
kuba: kurcze rzeczywiście

zapomniałem o nich , jeszcze raz dzięki !
1 gru 15:50