pochodna
pochodna: Pochodna z y=e(3x4+7x−5) = 0 ?
Najpierw liczymy pochodną z e czyli to jest 0 a poźniej pochodną 3x4+7x−5 mnożymy dwa
wyrażenia przez siebie i wychodzi 0, dobrze?
1 gru 18:19
john2: Zastąp sobie wykładnik y
będzie (ey)' = ey * y'
zamień z powrotem y na 3x4...
1 gru 18:20
pochodna: nie rozumiem możesz to rozpisać błagam ?
1 gru 18:24
1 gru 18:25
john2: No właśnie jest podobnie, jak tam. Tam y = cosx
1 gru 18:28
pochodna: czyli pochodna to :
12x
3 + 7*e
(3x4+7x−5)
1 gru 18:35
john2: (e3x4 + 7x − 5)'
Żeby mi się nie mieszało, zastępuję 3x4 + 7x − 5 = y
i mam (ey)'
Wiemy ze wzoru, że (ex)' = ex
Można to też zapisać:
(ex)' = ex * (x)'
(ex)' = ex * 1
(ex)' = ex
Wracamy do naszego przykładu:
(ey)' = ey * (y)'
Tylko u nas wykładnikiem nie jest po prostu x, tylko bardziej skomplikowana funkcja, którą
zastąpiliśmy igrekiem.
Podstawiamy z powrotem y =3x4 + 7x − 5
e3x4 + 7x − 5 * (3x4 + 7x − 5)'
Dalej wiesz?
1 gru 18:37
1 gru 18:39
pochodna: tak, czyli dobrze zrobiłem 18:35 tyle kolejność inna
1 gru 18:43
john2: Nie chodzi o kolejność, tylko o nawias.
(a + b) * c = to nie to samo, co a + b * c
1 gru 18:49
pochodna: ok ok już wiem dzięki
1 gru 18:51