Wyznacz całkę
Menasz: Mam pytanie odnośnie całki:
(Całka) x2 * 1/(x6 + 4) dx
Jakie tutaj zastosować podstawienie?
30 lis 17:42
Krzysiek: x3=2t
30 lis 17:43
Menasz: Nie wpadłbym na to dzięki
30 lis 17:57
Menasz: Mam z kolei taką całkę:
(Całka) 3+x3−x dx.
Rozbijam to:
(Całka) 3−x+2x3−xdx = x + (Całka) 2x3−x dx. itd. Po czym okazuje się, że wynik jest
nieprawidłowy. Co jest niewłaściwego w tym rozumowaniu?
30 lis 20:40
Krzysiek: na razie wszystko ok
30 lis 20:47
Menasz: A później, całkując przez części, całka z 1/3−x = ln[3−x]?
30 lis 21:22
Krzysiek: ∫1/(3−x)dx=ln|3−x|+C
30 lis 21:46
Menasz: Dziwne, w odpowiedziach mam:
−6ln[3−x] − x + C...
1 gru 16:01