okręgi
pomoc: Długość okręgu opisanego równaniem x2−4x+y2−4=0. Podaj obwód tego trójkąta.
1 gru 15:43
MQ: Że co?
1 gru 15:53
Panko: (x−2)2+y2=(2√2)2
Długość okręgu= 4√2π.
............................................................................
.............................................................
Na wesoło
A teraz przerzućmy pomost pomiędzy dwoma żądaniami .Długość okręgu........ Podaj obwód
tego trójkąta.
Każdy ( na może poza 3δ) wie jak wygląda sfera.
Wtedy może zobaczyć trójkąt krzywoliniowy, trójprostokątny, np. taki rozpięty na
oktancie sfery.
Jeśli go trochę < odkształcić, > to to dostaniemy koło wielkie kuli , którego brzeg
to ten okrąg.
1 gru 17:14