Proszę o sprawdzenie zadania
Sylwuśka: Mam pytanie czy ja to dobrze rozwiązałam proszę o sprawdzenie?

Oblicz długość boku i pole
rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm
dłuższa od dłuższej przekątnej.
Rozwiązanie:
podwojona długość boku jest o 4 cm dłuższa od dłuższej przekątnej, czyli a=8
bo 2*8 =16−12 =4
przekatne rombu, p q dzielą się na połowy i tworzą z bokiem a trójkaty prostokatne, gdzie p,q
to przyprostokątne
czyli policzymy połowę drugiej przekątnej
czyli
8²−6²=28
czyli cała przekatma ma długość 2√28
Pole = (p*q)/2 = 12√28 = 12√4*√7= 24√7cm²