Asymptoty
Aori: Jeżeli współczynnik a wychodzi mi w −∞ to czy asymptota będzie przebiegała w minus∞?
Bo mam narysować wykres, a współczynnik a z funkcji: x3/x−1 wyszedł właśnie taki... Może po
prostu tu nie ma asymptot, ale muszę się upewnić.
1 gru 20:57
daras: jest dla x = 1
1 gru 20:59
Aori: Ale to asymptota pionowa, a mi chodzi o ukośną
1 gru 21:03
daras: a jakie jest jej r−nie?
1 gru 21:08
1 gru 21:13
Aori: Właśnie to mam sprawdzić − czy istnieje asymptota ukośna o wzorze ogólnym y=ax+b?
I ze wzorów na współczynniki f−kcji liniowej mam to policzyć:
a = lim x→−∞ x3/(x−1) i jeśli a mi wyjdzie to policzyć b: lim x→−∞ f(x) − ax
Ale a mi wyszło −∞ i nie wiem, czy da się liczyć b...
1 gru 21:13
Aori: Ok − dzięki...
1 gru 21:14