Borok: Uzasadnij , że jeżeli a+b=1 a2+b2=7 to a4+b4=31
a4+b4=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab)
(7−√2ab)(7+√2ab)=49−7√2ab+7√2ab+2a2b2
49+2a2b2
I nie mam pomysłu co zrobic dalej
1 gru 16:08
Janek191:
( a + b)2 = a2 + 2ab + b2 = 1 ⇒ 7 + 2ab = 1 ⇒ 2ab = − 6 ⇒ a*b = − 3
( a2 + b2)2 = a4 + 2 a2b2 + b4 ⇒ a4 + b4 = ( a2 + b2)2 − 2(a*b)2 =
= 72 − 2*(−3)2 = 49 = 2*9 = 49 − 18 = 31
1 gru 16:12
Borok: Aha , super dzięki bardzo
1 gru 16:15
Janek191:
Pomyłka

W ostatnim wierszu powinno być :
= 7
2 − 2*( −3)
2 = 49 − 2*9 = 49 − 18 = 31
1 gru 16:15
Borok: wykaż , ze jeżeli a >0 b >0 oraz √a2+b=√a+b2
√a2+b−√a+b2=0|()2
a2+b−a−b2=0
I znowu utknąłem ;c
1 gru 16:39