rozwiąż
Paul: Rozwiąż
−1≤2x−1≤1
Jak to doprowadzić do wspólnej podstawy
1 gru 17:56
Hajtowy: 2o=1
1 gru 17:57
Paul: Boże, no tak
1 gru 18:00
Paul: a tej jedynki w środku jak się pozbyć
1 gru 18:02
Paul: to mam wtedy− 20≤2x−1≤2{0} i co dalej?
1 gru 18:05
Paul: 20*
1 gru 18:05
Paul: a ok już wiem
1 gru 18:06
zombi: latwiej bedzie obustonnie dodac 1 wtedy masz
0≤2x≤2
1 gru 18:07
Paul: ale to jakieś głupoty mi wychodzą same 0...
1 gru 18:07
Paul: ok zombi a jak zapisać 0 w postaci 2?
1 gru 18:08
Paul:
1 gru 18:24
Rafał28: Korzystasz z faktu, że funkcja wykładnicza jest nieujemna.
1 gru 18:28
Rafał28: tzn
2x zawsze większe od zera
1 gru 18:28
Paul: czyli co x należy do przedziału (0,2)?
1 gru 18:40
Paul:
1 gru 18:47
Paul: ;c
1 gru 18:58
ICSP: Narysuj wykres 2x. Potem narysuj dwie proste y = 0 oraz y = 2. Potem odczytaj odp
1 gru 18:59
Paul: ok dzięki!
1 gru 19:02
Paul: od −OO do 2?
1 gru 19:06
ICSP:
1 gru 19:06
Paul: to jak się to patrzy? myslałem ze patrze dla jakiego przedzaialu ta funkcja miesci sie w (0,2)
podstawiając pod x liczby
1 gru 19:12
ICSP:

Tak na prawdę interesuje Ciebie tylko niebieski punkt.
1 gru 19:13
Paul: a możesz objaśnić dlaczego ten punkt ma mnie interesowac ; P?
1 gru 19:16
ICSP: Ponieważ w tym punkcie dwa wykresy się przetną. Znając współrzędną x tego punktu będziesz mógł
podać przedział dla którego czerwony wykres leży między zielonymi.
1 gru 19:18
Paul: Ok dzięki za pomoc ale jestem za głupi na to jak dla mnie od −OO do 2 się mieści czerwony
wykres
1 gru 19:22
Paul: sorry do 1
1 gru 19:23
ICSP: do 2 ?
dla x = 2
0 ≤ 4 ≤ 2

Rozwiąż sobie równanie pomocnicze :
2
x = 2
1 gru 19:23
Paul: Poprawiłem się że dla 1
1 gru 19:32
ICSP: teraz dobrze
(−∞ ; 1]
1 gru 19:35
Paul: Dzięki po prostu źle spojrzałem. Jesteś najlepszym pomocnikiem na forum

!
1 gru 19:37